Kolik si odsedí Tereza H.? Dnes proběhl další soud, případ se posunul!

Zadržená Tereza H. předstoupila před soud

Autor: ČTK, stars24.cz

9. května 2018 14:34

Pákistánský soud dnes vyslechl dvě osoby, které byly údajně letos v lednu na mezinárodním letišti v Láhauru očitými svědky zadržení české občanky s devíti kilogramy heroinu. Výslechy dalších svědků jsou naplánovány na 16. května, kdy by měl soud pokračovat, řekla ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

S obviněnou ženou u soudu hovořil asistent českého honorárního konzula v Láhauru. "Zdravotně se mu zdála v pořádku a na nic si nestěžovala," uvedla Valentová.

Soud dnes vyslechl dva ze zhruba pěti zaměstnanců celnice, kteří se k minulému soudnímu jednání 4. května nedostavili. Zbylé by měl vyslechnout příští týden. Asistent honorárního konzula v Láhauru předal obviněné Češce dopisy od rodiny, ona zase jeho prostřednictvím poslala dopisy svým blízkým doma, dodala Valentová.

Žena vinu odmítá. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty. Výjimkou není ani trest smrti, který se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady se zásilkou heroinu.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán soudy