Co se děje s Terezou H.? Nové informace!

Tereza H před Pákistánským soudem, kde čeká na prodloužení vazby 8

Autor: stars24.cz

8. května 2018 12:41

Už celkem pět lidí je obviněno v případu Terezy H. (22), která byla zadržena v lednu na mezinárodním letišti v Láhauru kvůli podezření pašování drog. Dva muži z gangu, pro který údajně měla Tereza drogy přivést, už jsou zadrženi, další jsou na útěku.

„Obvinění jsou krom Terezy celkem čtyři, jen dva jsou ale ve vazbě. Jde o muže jménem Shoaib, u kterého bydlela v Gujranwale, a jednu další osobu," svěřil zdroj deníku Blesk. Toto číslo se zatím nezměnilo, proto se dál pátrá po dalších obviněných.

Policii se tak zatím podařilo dopadnout jenom posluhovače „šéfa“ gangu Tárika. Ten a jeho dodavatel drog Haroona Pathan zatím zadrženi nebyli, jsou na útěku. „Vedeni jsou jako hlavní obvinění,“ prozradil zdroj. Tárik měl mít údajně s Terezou milostný poměr a teď se zřejmě skrývá v zahraničí.

V době Terezina zadržení žil Tárik v britském městě Manchester, jeho dodavatel podle něj pochází ze severního pohraničí Pákistánu a ani on není k dostižení. V pátek měla Tereza předstoupit spolu se Shoaibem před soud, ten ale byl velmi rychlý.„Nedostavili se totiž někteří předvolaní zaměstnanci celnice letiště, kteří měli být očitými svědky zadržení," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Další jednání by tak mělo proběhnout ve středu. Vyhlášení rozsudku je zatím daleko, Tereze bylo pouze přečteno obvinění za pašování drog. V Pákistánu za to jsou obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti, ale ten se podle českého ministerstva zahraničí neuplatňuje na cizince. Trest se pohybuje také podle hmotnosti převážené drogy, a protože ta Terezina nepřesáhla deset kilo, hrozí jí tak maximálně 14 let za mřížemi.

V případě odsouzení, by dokonce mohla doufat v přeložení osedění trestu do České republiky. Česko chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů, důvodem je právě její případ.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu soudy Drogy Pákistán