Skandál v USA! Prokurátor, který stíhá Weinsteina, sám čelí obvinění několika žen

Eric Schneiderman 5

Autor: stars24.cz

8. května 2018 6:14

Newyorský prokurátor Eric Schneiderman, který zahájil loni v říjnu vyšetřování producenta Harveye Weinsteina, obviněného ze sexuálního násilí, odstoupil ze své funkce. Sám totiž čelí obvinění několika žen také z násilí a vyhrožování.

Schneidermanův pád způsobil pondělní článek v časopisu New Yorker, ve kterém ho čtyři ženy obvinily z trestuhodného chování. Několik hodin po zveřejnění textu vyzval newyorský guvernér Andrew Cuomo Schneidermana k rezignaci. Prokurátor obvinění popřel, ale přesto se rozhodl se vzdát funkce.

"V posledních několika hodinách byla proti mně vznesena vážná obvinění, která rezolutně popírám," reagoval v pondělí Schneiderman ve svém prohlášení. A dodal, že přestože tato obvinění nesouvisejí s jeho profesním životem, narušovala by výkon jeho služby. "Proto jsem odstoupil z funkce s účinností od konce pracovní doby 8. května 2018," dodal.

Schneiderman zažaloval v únoru Weinsteina i jeho filmovou společnost The Weinstein Company, že nedokázala ochránit své zaměstnance před Weinsteinem, kterého mnoho žen veřejně obvinilo z obtěžování nebo znásilnění.

Schneiderman je tak další obětí kampaně MeToo (Já taky) spuštěné Weinsteinovou aférou, v níž se další a další ženy svěřují s tím, že byly v minulosti sexuálně napadány. Naposledy koncem dubna byl ze známých osobností uznán vinným ze znásilnění americký komik Bill Cosby. Kampaň se v menší míře přelila i do západní Evropy, zejména do Francie.

Témata: Eric Schneiderman kauza Me too Harvey Weinstein Sexuální obtěžování