Ptačí chřipka v okolí mezinárodního letiště: Úřady zasáhly!

Ptáci, zvířata, ilustrační foto.

Autor: stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2021 18:00

Na malé slepičí farmě nedaleko vídeňského letiště se objevil virus ptačí chřipky. Rakouský Úřad pro ochranu veřejného zdraví (AGES) nyní majitelům farem s více než 350 ptáky nařídí, aby je drželi uvnitř.

"Kuřata ze zasažené farmy uhynula nebo byla utracena pod dohledem úřadů. Farma se zavřela," uvedl AGES. Nákaza se podle něj potvrdila ve středu. Chovatelská stanice se nachází ve městě Fischamend, východně od Vídně a poblíž hranic se Slovenskem a Maďarskem. Obě země nahlásily výskyt ptačí chřipky u drůbeže minulý týden. V Rakousku byla ptačí chřipka naposledy zjištěna začátkem tohoto roku na jiné malé farmě, uvedl AGES.

Rakouské ministerstvo zdravotnictví plánuje vydat výnos, který nařídí drůbežářským farmám s více než 350 ptáky v rizikových oblastech, aby je nechali uvnitř, uvedl AGES. Kde se rizikové oblasti nacházejí, neupřesnil.

Šíření vysoce nakažlivé ptačí chřipky v Evropě a v Asii uvedlo drůbežářský průmysl do stavu pohotovosti. Předchozí ohniska, která se obvykle vyskytují na podzim, zapříčinila utracení desítek milionů ptáků. Mohou vést k omezení obchodu.

Virus, známý jako ptačí chřipka, přitahuje i pozornost epidemiologů, protože se může přenést na člověka. V Číně se letos subtypem ptačí chřipky H5N6 podle agentury Reuters nakazilo zatím 21 lidí, což je více než za celý loňský rok.

V České republice veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem, výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi. Kvůli ptačí chřipce muselo být letos v Česku utraceno přes čtvrt milionu ptáků.

Témata: ptačí chřipka Rakousko