Nouzový stav na Slovensku! Kvůli krizi začne celostátní lockdown

Vlajka Slovenska

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2021 17:47

Na Slovensku od půlnoci na čtvrtek začne v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací kolem nemoci covid-19 celostátní uzávěra, která prozatím potrvá dva týdny. Její součástí bude výrazné omezení volného pohybu lidí. Novinářům to řekli představitelé vlády, která dnes opatření schválila.

Zaměstnavatelé budou od příštího týdne kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí, podle premiéra Eduarda Hegera se ale případné uvolnění restrikcí bude vztahovat jen na naočkované proti covidu-19 a na ty, kdo toto onemocnění prodělali.

Ke zpřísnění Bratislava přistupuje kvůli přetíženým nemocnicím a po rekordních přírůstcích nových případů nákazy koronavirem. Konzilium odborníků původně doporučovalo ještě tvrdší opatření, například přerušení prezenční výuky na většině škol a také takzvaný lockdown v trvání tří týdnů.

Výjimkou ze zákazu vycházení, kvůli kterému vláda vyhlásila nouzový stav, bude například cesta do zaměstnání nebo do školy, za nákupem nevyhnutelného zboží a služeb, na očkování či do přírody v rámci okresu. Podobná omezení, jež se v praxi projeví uzavřením řady prodejen a či provozů volnočasových aktivit, zažilo Slovensko už dříve v letošním roce při předešlé silné vlně koronavirové infekce. Restrikcemi se budou muset řídit i lidé, kteří přicestují do země ze zahraničí.

"Do nynější situace jsme se dostali kvůli tomu, že se opatření nedodržovala. Vždy bude ve společnosti jistá skupina, která nebude spokojena. Mým úkolem není vyhovět všem, ale chránit životy obyvatel. Nevěřil jsme, že něco takového bude potřeba," prohlásil k novým opatřením premiér Eduard Heger. Dodal, že zmíněné restrikce jsou přísnější než podobná omezení, která kvůli koronavirové krizi zavedlo Rakousko.

Návrh na uzavření slovenských škol zablokovala vládní strana Svoboda a solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka. Balík opatření nepodpořila nejmenší vládní strana Za lidi, která žádala výhody pro očkované v zájmu podpory očkování proti covidu-19, v němž Slovensko výrazně zaostává za průměrem EU.

V úterý pětimilionové Slovensko poprvé zaznamenalo denní přírůstek více než 10.000 nových případů koronavirové infekce. Počet covidových pacientů v nemocnicích vystoupil na 3200. Úřady už dříve varovaly, že překročení této hranice bude znamenat, že se země ocitla na prahu humanitární katastrofy. Zdravotnická zařízení na Slovensku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu.

Zaměstnanci na Slovensku budou muset od příštího týdne prozatím do konce roku při příchodu do práce předkládat potvrzení o očkování proti covidu-19, o prodělání nemoci nebo o testu na koronavirus, případně se jednou týdně otestovat u zaměstnavatele. Pokud tak neučiní, budou mít podle nedávno schváleného zákona neplacené volno. Testy zaměstnavatelům proplatí stát, cena testu bude regulována.

Témata: Slovensko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)