Rakouský lockdown pro očkované i neočkované: Jak se dotkne Čechů?

Tramvaj v ulicíh Vídně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. listopadu 2021 15:15

Rakousko po dobu plošné koronavirové uzávěry zakáže vstup do země za účelem turistiky, informoval dnes oficiální portál cestovního ruchu. Pro ostatní cestující ze zahraničí se podmínky vstupu do alpské země zpřísňují.

Rakouská vláda po jednání s hejtmany oznámila, že po nedávných rekordních počtech nových nákaz koronavirem spustí od pondělí 22. listopadu plošnou uzávěru. Lockdown bude trvat nejméně deset dní a maximálně dvacet. Od 1. února bude v Rakousku platit povinné očkování pro všechny obyvatele.

"Turistické cesty do Rakouska nebudou během lockdownu možné," uvedl turistický portál Austria.info s tím, že bližší informace sdělí, jakmile budou k dispozici.

V důsledku plošné uzávěry budou muset přerušit provoz mimo jiné hotely a veškerá volnočasová zařízení, včetně lyžařských rezortů. Řada z nich zatím sezónu nezahájila, některé však již spustily lanovky na ledovcích či ve výše položených oblastech. Ty však nyní budou muset také dočasně zavřít.

Od pondělí přestane Rakousko při vstupu do země uznávat antigenní koronavirové testy. Napříště budou nutné PCR testy starší ne více než 72 hodin. Skončí také výjimka pro pendlery, jimž test platil sedm dnů.

Rakousko v této vlně pandemie jako první země v Evropské unii rozhodlo o celostátní uzávěře a navíc nařídilo povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele.

Lidé budou moci v Rakousku vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení. Zavřeno bude mít většina obchodů a také všechny restaurace, ruší se veškeré kulturní akce. Do země nebudou smět přijíždět žádní turisté, což se podle české Asociace cestovních kanceláří dotkne i zhruba 3500 lyžařů z ČR.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Rakousko