Severní Korea uskuteční brzy další test

Test severokorejské rakety 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

9. září 2017 2:21

Kim Čong-Un ještě stále nemá dost a další zkoušku mezikontinentální balistické střely uskuteční o víkendu, tvrdí jihokorejský premiér Lee Nak-Yon. "Situace je velmi vážná, nebude trvat dlouho, než Severní Korea dosáhne plné jaderné výzbroje," řekl předseda vlády na setkání ministrů obrany v Soulu ve čtvrtek. O situaci informoval v Česku jako první zpravodajský server EuroZprávy.cz.

Ve čtvrtek ráno se setkal prezident Mun Če-In s japonským premiérem Šinzó Abe ve Vladivostoku na ekonomickém fóru, jehož hostitelem je Vladimir Putin. Po setkání vydali oba státníci společné prohlášení, že teď je potřeba víc než kdy jindy zvýšit sankce a tlaky na Pchjongjang, spíš než nadále hledat společný dialog.

Spojené státy tento týden také nainstalovaly zbylé části protiraketového štítu THAAD. Akce se neobešla bez velkého množství demonstrantů, kteří se obávají údajného špatného vlivu na zdraví a životní prostředí. Proti obrannému systému protestovaly země jako Rusko nebo Čína, Jižní Korea dokonce na čas pozastavila plány na společnou obranu. Nyní však vláda argumentuje tím, že severokorejská hrozba je reálná a je potřeba podniknout potřebná opatření.

Jihokorejský prezident Mun Če-In byl před volbami znám svým skepticismem vůči THAAD, jeho odpor taky odrážel obavy ze zhoršení vztahů s Čínou, která se rozhodla protiraketový štít bojkotovat. Soul nadále trvá na tom, že veškeré americké akce proti Pchjongjangu musí být konzultované s jihem, prezident Trump zase kritizuje Jižní Koreu za příliš měkký přístup a vyhrožoval stažením obchodní smlouvy mezi zeměmi.

Pokud o víkendu skutečně dojde k další severokorejské zkoušce raket, budeme se moci přesvědčit o účinnosti THAAD. Obranný program patří mezi bezpečnostní systémy třetí kategorie, které jsou určené na likvidaci střely ve finální fázi letu. Jeho nevýhodou ale je, že dokáže pokrýt jen malé regiony, proto se někdy označuje za "bodovou ochranu". Nejúčinnější je v oblasti základny.

Témata: Severokorejské zbraně Severní Korea (KLDR)