Zvrat v případu vraždy Kuciaka? Policie má video s údajným vrahem. V domě novináře byl několikrát!

Ján Kuciak 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

3. května 2018 10:46

Slovenská policie má k dispozici kamerový záznam, na kterém je pravděpodobný vrah novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Záběry teď zkoumají experti. Slovenský server Aktuality.sk dokonce tvrdí, že vrah byl v domě několikrát po sobě.

Zmíněný videozáznam může přinést naprostý zvrat v kauze, kterou sleduje celá Evropa. Mohl by totiž zbourat dosavadní teorii o profesionálním zabijákovi, který přišel, oba nemilosrdně popravil a zmizel.

„Byl zadokumentovaný pohyb pravděpodobného pachatele a byly zjištěny další skutečnosti, které teď nemůžeme prezentovat, protože by to mohlo negativně ovlivnit vyšetřování a dokazování před soudem,“ cituje MF Dnes prokurátora Úřadu speciální prokuratury, který vystoupil na tiskové konferenci v Bratislavě.

Prokurátor, jehož totožnost zůstává v tajnosti, také popsal, jak byl mladý pár před dvěma měsíci zavražděn, jakou zbraní i jak vypadalo místo činu. „Byli zastřeleni zbraní ráže 9 milimetrů. Nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a nic nebylo odcizené,“ řekl. Data teď podle něj analyzuje a sumarizuje speciální skupina, která výsledky předkládá vyšetřovatelům. Detaily ale slovenská policie komentovat nechce.

Šéf investigativního týmu Marek Vagovič však serveru aktuality.sk prozradil, co je na videozáznamu. „Víme, že policie má kamerový záznam, na kterém je potenciální vrah. A že zřejmě byl v domě novináře víckrát za sebou. Na záběrech mu však není vidět do tváře, takže s identifikací to nebude jednoduché,“ prohlásil s tím, že informaci má důkladně ověřenou ze svého zdroje.

Prokuratura na konci března sdělila, že vyšetřovacích verzí je vícero a že žádná není považována za nejpravděpodobnější. Policejní prezident Tibor Gašpar přitom dříve řekl, že nejpravděpodobnějším motivem zastřelení Kuciaka a jeho přítelkyně byla investigativní práce reportéra. Právě Gašpar jako přišel jako první s tvrzením, že šlo o nájemnou vraždu.

Dvojnásobná vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyvolala na Slovensku politickou krizi, která si vynutila změny ve vládě, včetně březnového odchodu Roberta Fica z křesla premiéra a Roberta Kaliňáka z čela ministerstva vnitra. Žádost o uvolnění z funkce podal také Gašpar. 

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Slovensko