Obřežou 100.000 mužů! Bude to povinné

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

3. května 2018 5:18

Zdravotníci v Mosambiku v nejbližší době podrobí obřízce 100.000 mužů. Opatření je součástí regionální kampaně proti šíření viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS, napsal web deníku The Daily Telegraph.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že obřízka u heterosexuálních mužů podle některých experimentů snižuje riziko nákazy virem HIV až o 60 procent. Zákrok tak podle WHO může v oblastech, kde je nákaza hodně rozšířená, doplňovat jiné formy prevence.

Lékaři i vládní činitelé vyzvou muže v Mosambiku, aby se v nejbližší době nechali obřezat. Úřady navíc vůbec poprvé nabídnou sadu pro provedení zákroku doma.

Mužská obřízka je běžnou procedurou na severu i jihu této východoafrické země. Etnické skupiny ve středním Mosambiku však obřízku nepraktikují, v regionu žije zhruba 1,8 milionu lidí nakažených virem HIV. Země proto patří k nejhůře zasaženým státům na světě.

Od roku 2013 bylo na jihu a východě Afriky obřezáno více než pět milionů mužů. Mužská obřízka je součástí mezinárodní strategie OSN, s jejíž pomocí chce organizace do roku 2030 nákazu HIV odstranit. Proceduře by se do roku 2021 mělo podrobit 27 milionů mužů.

Témata: Obřízka Mozambik WHO (Světová zdravotnická organizace) Muži hiv