Rakousko končí s rozdáváním! Omezí přídavky na děti cizinců z EU

Vídeň

Autor: stars24.cz

2. května 2018 22:54

Rakouská vláda dnes schválila návrh na omezení přídavků na děti občanům jiných zemí EU pracujících v zemi, pokud jejich děti nežijí v Rakousku. Sníženy mají být na úroveň obvyklou v jejich zemi. Takzvanou indexaci, která má postihnout zejména rodiny pracovníků ze zemí, jako jsou Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko i Česká republika, hodlá prověřit Evropská komise.

Zákon má podle agentury APA v druhé polovině tohoto roku schválit parlament a na začátku příštího roku by měl vstoupit v platnost. Rakouská vláda si od opatření slibuje roční úspory ve výši 100 milionů eur (téměř 2,6 miliardy korun).

Podle vlády rakouský stát v roce 2016 vyplatil na přídavcích na děti unijním nebo švýcarským občanům, jejichž děti zůstaly ve své zemi, kolem 273 milionů eur. Týkalo se to přibližně 132.000 lidí.

Díky úspoře vyplývající ze dnes schváleného návrhu budou "spravedlivým způsobem podpořeny rakouské rodiny tím, že rozpočtové prostředky budou moci být použity na další důležité sociální cíle", uvedl rakouský vicekancléř a předseda protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Například na novorozence bez dalších sourozenců v Maďarsku bude jeho rodič pracující v Rakousku napříště pobírat jen 93,61 eura místo dosavadních 172,40 eura, uvedla APA.

Slovenský prezident Andrej Kiska při své únorové návštěvě Rakouska takzvanou indexaci označil za nespravedlivou a upozornil na možné problémy s unijním právem. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen zdůraznil, že v Rakousku pracují tisícovky slovenských zdravotních sester a pečovatelek. Je podle něj obtížné si představit, jak by bez této pomoci vypadaly pečovatelské služby v Rakousku.

Podle loňského průzkumu, z něhož cituje APA, uvedlo až 40 procent pečovatelek, že bez přídavků na děti by práci v Rakousku nevykonávaly, protože by se už nevyplatila. Podle odhadů pracuje v Rakousku až 40.000 slovenských pečovatelek, které pobírají přídavky na zhruba 30.000 dětí.

Evropská komise dnes rakouské vládě vzkázala, že indexaci přídavků na děti podrobí důkladnému přezkoumání. Vídni tak hrozí i řízení kvůli porušení unijních smluv, upozornila APA.

"Evropská komise návrh prozkoumá z hlediska jeho slučitelnosti s unijním právem, jakmile bude schválen," uvedl dnes Christian Wigand, mluvčí eurokomisařky pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenové.

Témata: Rakousko Cizinci