Vatikánský "hlavoun" míří k soudu. Kvůli zneužívání chlapců

George Pell (kardinál)

Autor: stars24.cz

2. května 2018 4:59

Další zasedání soudu v případu australského kardinála George Pella obviněného ze sexuálního zneužívání se uskuteční 16. května.

Celý proces s pokladníkem Vatikánu by měl trvat deset týdnů. S odvoláním na soud v Melbourne o tom dnes informovala agentura Reuters.

Šestasedmdesátiletý třetí nejdůležitější muž Vatikánu veškerá obvinění popírá. Soud ale v úterý rozhodl, že s ním zahájí proces. Během stání 16. května se projedná žádost obhajoby, aby se případ řešil ve dvou oddělených řízeních.

Pell byl loni v červnu obviněn ze sexuálního zneužití několika osob. Podle policie se ho dopustil před mnoha lety, více oficiálních informací ale není známo. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell prý před hochy objevil obnažený.

Pellovu pověst dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney.

Témata: Vatikán Církev George Pell (kardinál) pohlavní zneužívání dětí