Výbuch sopky na Kanárských ostrovech vyhnal i turisty!

Sopka na španělském ostrově La Palma stále chrlí lávu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. září 2021 20:55

Kvůli erupci sopky na španělském ostrově La Palma bylo evakuováno na 5000 lidí, připraven byl plán evakuace dalších 5000 osob, což ale už asi nebude nutné. Podle rozhlasu Cadena SER bylo převezeno i zhruba 400 lidí z hotelu v Puerto Naos, kteří byli pak ubytováni na ostrově Tenerife.

Láva podle Národního geografického ústavu míří k západnímu pobřeží ostrova rychlostí asi 700 metrů za hodinu. Někteří experti citovaní místními médii vyjádřili obavy z kontaminace podzemních vod a vzduchu toxickými plyny a také ze střetu horké lávy s mořskou vodou, čímž se do vzduchu uvolní obrovské množství páry i nebezpečné plyny.

Torres dnes potvrdil, že nejsou hlášeny oběti ani zranění, ale že škody na infrastruktuře budou značné. Místnímu rozhlasu řekl, že během 48 hodin by se mělo vědět, jak dlouho ještě bude erupce trvat. Už dříve místní média psala, že to může být několik týdnů i měsíců.

Evakuována byla celá obec El Paso, podle jejího starosty Sergia Rodrígueze tam bylo zničeno nejméně 20 domů. Celkem zatím místní úřady odhadly, že láva zničila asi stovku domů.

Témata: Kanárské ostrovy sopky