Skončí konečně korejská válka? Obě strany se sešly, podívejte se

Představitelé Severní a Jižní Koreje si potřásli na jižní straně rukama po 65 letech (27.4.2018). 13

Autor: Jan Novák, stars24.cz

27. dubna 2018 12:31

Severní a Jižní Korea se dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Žádná konkrétní opatření ale nepředložily. Vyplývá to ze společného prohlášení, které bylo vydáno na dnešní vrcholné schůzce severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Závěrečné komuniké uvádí, že obě Koreje potvrdily svůj cíl dosáhnout "Korejského poloostrova bez jaderných zbraní prostřednictvím úplné denuklearizace". Kim Čong-un podle médií v posledních týdnech opakovaně ujišťoval, že KLDR je připravena vzdát se svých nukleárních zbraní. Jižní Korea jaderné zbraně nemá.

Při rozhovorech o denuklearizaci poloostrova v minulosti KLDR vždy uváděla, že by se mohla zříci svého jaderného arzenálu, pouze pokud Spojené státy stáhnou své jednotky z Jižní Koreje a odstraní takzvaný odstrašující protijaderný deštník, kterým USA chrání Japonsko a Jižní Koreu. Spojené státy mají od korejské války z let 1950-53 na jihokorejském území 28.500 vojáků.

Podle vyjádření jihokorejského prezidenta z minulého týdne je Severní Korea ochotna zcela se vzdát jaderných zbraní a nestanovuje pro denuklearizaci "nepřijatelné podmínky", jako například odchod amerických jednotek z Jižní Koreje. Žádá prý jen bezpečnostní záruky pro svůj režim.

V dnešním prohlášení nejsou podrobnosti o tom, jak rychle či za jakých podmínek mají jaderné zbraně z Korejského poloostrova zmizet.

Analytici varují, že Severní Korea v minulosti již několikrát slibovala, že ukončí své jaderné zbrojní programy, tajně ale ve vývoji atomových zbraní pokračovala.

Nebyla náhoda, u jakého stolu se v Pchanmundžomu jednalo

Historický korejský summit byl pečlivě rozvrženým představením plným složitých symbolů. Jak upozornila stanice BBC, bylo je možné nalézt v každém detailu, od jídla po vybrané druhy květin, od průměru oválného stolu po ceremoniální zasazení borovice. Smyslem bylo naznačit příchod míru na Korejský poloostrov a začátek éry spolupráce a blahobytu.

Symbolem je samotné místo konání - pohraniční vesnice Pchanmundžom v demilitarizované zóně. Při předchozích dvou summitech vždy cestovali jihokorejští účastníci do Pchjongjangu. Kim Čong-un a Mun Če-in se tentokrát setkali na demarkační linii a pak vešli do Mírového domu k vlastnímu jednání. Dům je jižně od hraniční linie, kterou tak poprvé překročil vůdce KLDR. Cetsu k domu lemovali jihokorejští vojáci, avšak ne ve vojenských uniformách, ale v tradičních, pestrých oděvech.

Jednací stůl zdobily květiny, které byly rovněž vybrány s ohledem na symboliku - pivoňky na znamení uvítání, sedmikrásky jako symbol míru a luční kvítí natrhané v demilitarizovaném pásmu.

Stůl, u nějž se sedělo, byl vyroben "na míru". V průměru měl 2018 milimetrů, což navždy zachytí rok konání summitu. A pak zakázkové židle s odkazem na Japonsko. Dřevěný rám každé z nich měl uprostřed medailon s motivem mapy Korejského poloostrova včetně ostrovů Tokdo kontrolovaných Soulem, avšak požadovaných Japonskem.

Symbolem v jednací síni nebyl pouze nábytek, ale také dekorace stěn, jež měly navodit atmosféru tradičního korejského domu. Po straně byla panelová okna z papíru. Modrý koberec coby odraz hor a vodních toků poloostrova. Pohledu na sál vévodil obraz krajiny s horou Kumgang. Právě k ní se touží dostat mnoho Korejců, vysvětlil mluvčí jihokorejské vlády. "Hora Kumgang je symbol usmíření a spolupráce mezi Jihem a Severem," řekl.

Mezi dvěma koly jednání se symbolicky sázela borovice pocházející z roku 1953, tedy z roku podpisu dohody o příměří po korejské válce. Oba účastníci summitu k ní nasypali půdu a nalili vodu přivezenou z obou stran hranice. A odhalili pamětní desku s textem Sázíme mír a prosperitu.

Bez symbolů se neobejde ani večeře. Na stole budou jídla pocházející z obou států a připravená podle receptů obou stran. Některá budou pocházet z demilitarizované zóny. Nudle ze Severu, švýcarské zapečené brambory jako připomínka Kimova mládí stráveného ve Švýcarsku, ryby a mořské plody z Munova rodiště a pokrm pibimbap sestávající z rýže a nejrůznější zeleniny. V tomto případě bude zelenina pocházet z demilitarizovaného pásma. Avšak ani zde si Korejci nezapomenou připomenout, v čem se shodují - totiž ve vztahu k Japonsku: Jeden ze zákusků ozdobí mapka poloostrova opět s kontroverzními ostrovy Tokdo. Japonské ministerstvo zahraničí už proti této "mangové pěně" vzneslo protest.

Témata: Kim Čong-un Mun Če-in Severní Korea (KLDR) Jižní Korea