Vrtulník zachránil dva české horolezce z hor v Pákistánu!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. září 2021 7:39

Vrtulník pákistánské armády dnes ráno převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu Vadžídulláhem Nagrím v minulých dnech nedokázali dokončit sestup z hory Rakapoši.

Trojice, která před pěti dny uvázla v nadmořské výšce kolem 6900 metrů, je nyní v pořádku ve městě Gilgit. Na twitteru to uvedly místní úřady, podle nichž jsou alpinisté v dobrém zdravotním stavu.

Dosavadní snahy o záchranu komplikovala příliš velká výška a hlavně nevhodný terén pro přistání. V úterý třem alpinistům alespoň vrtulník dopravil lana, vodu, potraviny a léky.

Horolezci minulý týden v pátek úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické.

Témata: Pákistán hory Horolezectví