Havárie letadla na Slovensku má tři české oběti! Co se na místě stalo?

Na západě Slovenska havarovalo malé letadlo. (27.8.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2021 17:01 | Aktualizováno: 28. srpna 2021 18:09

Všechny tři oběti páteční nehody malého letadla na Slovensku byli Češi. Na dotaz ČTK to dnes uvedla policejní mluvčí Mária Linkešová. Slovenská média dříve informovala, že tragédii nepřežili dva Češi a slovenský pilot, který žil v Česku.

Také české ministerstvo zahraničí v pátek uvádělo, že identita slovenského pilota je potvrzená. Čtyřmístný stroj podle hasičů spadl na západě země nedaleko hranic s Českou republikou a začal hořet. Při neštěstí zemřely všechny osoby, které byly v letounu. Linkešová uvedla, že šlo o muže ve věku 29, 47 a 52 let.

Tragédii policie vyšetřuje jako obecné ohrožení. Příčiny nehody bude zkoumat letecký a námořní vyšetřovací útvar ministerstva dopravy. Primátorka města Skalica Anna Mierna na sociální síti napsala, že letadlo mělo technické potíže. Při pokusu přistát mimo letiště se stroj zachytil o blíže neupřesněné vozidlo a došlo k několika výbuchům. Podle primátorky na místo nehody jako první dorazila hlídka skalické městské policie.

Stroj VUT100 Cobra, který vlastní brněnská společnost UNIS, startoval na letišti v Brně. Majitel společnosti Jiří Kovář ČTK v pátek řekl, že letadlo bylo v hangáru aeroklubu, jehož členové ho mohli za určitých podmínek využít pro svoji potřebu. Bylo tomu tak podle něj i v tomto případě. Předseda aeroklubu Pavel Imriš se na žádost policie k letu ani k posádce nechtěl vyjadřovat.

Témata: Letecké nehody