ÚNOS "českého" tlumočníka v Afghánistánu: Údajně už ho propustili!

Afghanistán, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

16. srpna 2021 12:30 | Aktualizováno: 16. srpna 2021 17:57

Afghánský tlumočník, kterého unesla afghánská milice, byl podle spolku Vlčí máky propuštěn. Je zbitý a nyní na útěku, uvedl spolek na svém facebooku. Tlumočník v minulosti pracoval pro českou armádu. Informaci o únosu spolku sdělil bratr tlumočníka. Další ze spolupracovníků české armády se podle dřívějšího vyjádření spolku s rodinami skrývají.

Do evakuačního letu naopak ministerstvo obrany pozvalo další dva z někdejších tlumočníků, kteří v něm původně nebyli. Druhý evakuační letoun, který dnes pro afghánské spolupracovníky poslala česká armáda, plánovaně přistál v ázerbájdžánském Baku, sdělil odpoledne ČTK důvěryhodný zdroj. České úřady nyní se spojenci řeší další postup při evakuaci zbývajících lidí. Na ministerstvu zahraničí opět zasedne v 18:00 krizový štáb.

Stroj z Prahy vzlétnul krátce po 11:00, před 15:00 přistál v Baku. Piloti nyní v ázerbájdžánském hlavním městě čekají na další vývoj situace. Kábulské mezinárodní letiště je již uzavřeno pro komerční lety a přijímá jen vojenská letadla. Kvůli Afgháncům, kteří se snaží uprchnout před Tálibánem a kteří se dostali na letištní plochu, musela americká armáda evakuace přerušit. Vojáci se nyní snaží letištní plochu, kterou zaplavili civilisté, vyčistit. Z Afghánistánu již dnes ráno přiletělo první evakuační letadlo, na palubě mělo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků. Podle neoficiálních informací v Afghánistánu ještě zůstává český velvyslanec Jiří Baloun nebo tlumočníci, kteří pomáhali české armádě.

"Obdrželi jsme povzbudivou zprávu, že tlumočníka, kterého ráno odvlekli Tálibánci z domu, na přímluvy rodiny a sousedů propustili, je zbitý, ale relativně v pořádku, nyní na útěku," uvedl spolek. Server Novinky.cz s odvoláním na předsedkyni spolku Miroslavu Paškovou uvedl, že otec tlumočníka požádal sousedy, aby se za syna přimluvili. České televizi Pašková řekla, že s českou armádou tlumočník spolupracoval osm nebo devět let do roku 2017.

Spolek zároveň uvedl, že během dne se od českých válečných veteránů, kteří v Afghánistánu působili, dozvěděl o dalších třech tlumočnících, se kterými předtím nebyl v kontaktu. Skrývají se nyní v Kábulu. "Potřebujeme, aby vláda vyslala jasný signál, že je vezme na palubu evakuačních letů, a upřesnila jim, k jaké letištní bráně a v kolik hodin se mají pokusit přemístit," uvedl. Zároveň poděkoval za práci armádě a za odvahu jejích pilotů.

Spolek již dnes dříve uvedl, že do domu vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Dodal, že další čtyři tlumočníci, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. "Jedna z rodin je od včerejška (od neděle) v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla," poznamenal.

Na seznam evakuovaných naopak ministerstvo obrany v neděli večer zařadilo jiné dva tlumočníky, kteří na něm původně nebyli. "To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokáží dostavit na letiště," doplnil spolek.

Česko slíbilo pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Vláda je kritizována za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Témata: Afghanistán Tálibán