Afghánistán aktuálně: Kábul padá do rukou Tálibánu! Na místě se střílí, utéct lze jen letecky!

Tálibán

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 10:50 | Aktualizováno: 15. srpna 2021 11:24

Islamisté z hnutí Tálibán ze všech stran postupují do metropole Kábul, informovala s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra agentura Reuters. Z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Stanice BBC uvedla, že povstalci procházejí městem bez jakéhokoli odporu ze strany armády a bezpečnostních složek.

Mluvčí Tálibánu v Dauhá sdělil, že bojovníci se mají držet v okrajových částech Kábulu a nepoužívat násilí, dokud hnutí nepřevezme moc. O tom podle něj nyní jedná jeho vedení s vládou.

"Nechceme ani jednu nevinnou oběť ani zraněné z řad afghánských civilistů, když přebíráme velení. Nevyhlašujeme ale příměří," uvedl v prohlášení mluvčí islamistického hnutí Zabíhulláh Mudžáhid. Podle něj je bezpečnost v metropoli i nadále v rukou vlády. Agentuře Reuters mluvčí řekl, že povstalci se nehodlají mstít představitelům vládní moci ani příslušníkům armády a úředníkům, vedení Tálibánu podle něj nyní jedná s vládou o "mírumilovném" převzetí moci.

Úřad afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního sdělil, že bezpečnostní síly mají situaci v Kábulu pod kontrolou. Ve městě se ale na několika místech střílelo, uvedl Reuters.

V metropoli podle zpravodajů zahraničních médií panuje chaos, lidé obléhali banky, aby si vybrali své úspory, napsal na twitteru Sharif Hassan z listu The New York Times. Dlouhé fronty se stojí i před velvyslanectvími západních zemí, kde se lidé snaží získat víza, aby mohli vycestovat.

Ambasády ale pokračují s evakuací svých pracovníků a odvážejí je na kábulské letiště. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele uvedla, že nezbytné množství konzulárních úředníků a diplomatů nyní pracuje přímo na letišti. Zástupce NATO sdělil, že pracovníci mise Evropské unie byli přesunuti na neupřesněné bezpečné místo.

Evakuují se i sídla afghánských vládních úřadů.

Témata: Afghanistán Tálibán