Řecko zažívá inferno! Čeští hasiči na VIDEU popisují, co se na místě děje!

Čeští hasiči v Řecku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. srpna 2021 18:56

Přes 1500 hasičů a stovky kusů pozemní techniky a letadel dnes pokračovaly v Řecku s bojem proti lesním požárům. Nejvíce hasičů působí na severu ostrova Euboia a na poloostrově Peloponés, v oblasti Arkádie, kde zasahují také čeští hasiči. Právě v této oblasti se situace odpoledne znovu zhoršila.

odle mluvčího hasičů Rudolfa Kramáře jsou členové české výpravy v pořádku. Z Řecka do ČR by se měli vrátit na konci týdne. Oheň za poslední dva týdny v Řecku zničil přes 100.000 hektarů půdy.

Češi hasí požáry v Řecku čtvrtým dnem. "Zasahujeme v blízkosti vesnice Kalliani, kde je naším úkolem zastavit požár, který se šíří hlubokým údolím," uvedl dnes velitel české výpravy Richard Franc. Čeští hasiči také likvidují místa, která mohou přispět k šíření ohně, a starají se o dodávky vody. Na místě spolupracují s řeckými a francouzskými požárníky a ze vzduchu jim pomáhají tři vrtulníky. Mluvčí hasičů Kramář dodal, že Řecko počítá s tím, že čeští hasiči odjedou ze země v neděli.

V okolí města Gortynia, kde čeští hasiči působí, se ráno díky dešti situace mírně zlepšila, uvedl starosta Efstathios Kulis. Dnes odpoledne se ale několik ohnisek požárů znovu rozhořelo a situace se výrazně zhoršila. Ohně nyní ohrožují stavení a několik vesnic. V oblasti působí 678 hasičů a 218 kusů techniky, uvedla agentura AMNA. Kromě týmů z Řecka a ČR jsou v oblasti i hasiči z Británie, Francie a Německa.

Témata: Řecko Hasiči