Nehoda autobusu v Chorvatsku: Byli mezi oběťmi i Češi?

Autobus, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. července 2021 8:31

Nejméně deset lidí nepřežilo nedělní havárii autobusu, který sjel z dálnice na východě Chorvatska. Podle informací od chorvatských úřadů by mezi oběťmi neměli být žádní Češi, oznámil český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Vůz havaroval okolo šesté hodiny ranní u města Slavonski Brod a podle fotografií z místa skončil obrácený na bok v trávě vedle vozovky. Na místě byli hasiči a zdravotníci a provoz na dálnici spojující Záhřeb se severní částí Srbska se na několik hodin zastavil.

Chorvatské úřady podle AP informovaly, že v autobuse bylo 67 lidí včetně dvou řidičů a 15 nezletilých osob. Místní policejní velitel Franjo Galić ranní havárii popsal jako "jednu z nejhorších nehod, jakou kdy viděl".

Nemocnice v regionu přijaly 44 pasažérů, podle šéfa nemocnice ve Slavonském Brodu Josipa Samardziče bylo osm lidí ve vážném stavu. AP původně s odvoláním na policii psala, že zraněných bylo 45 a že všichni byli hospitalizováni ve zmíněném městě.

Pozůstalým během dne kromě Plenkoviće kondolovali také kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová a šéf české diplomacie. "Upřímnou soustrast pozůstalým. MZV ČR je v kontaktu s chorvatskými úřady, byli jsme informováni, že by mezi oběťmi neměli být čeští občané," uvedl na twitteru Kulhánek.

Témata: Nehody autobusů Chorvatsko Autobusy