Chorvatsko mění koronavirová pravidla! Dotkne se to i Čechů?

Chorvatsko

Autor: stars24.cz, ČTK

22. července 2021 18:00

Kvůli nárůstu počtu nakažených na pobřeží Chorvatsko zpřísňuje koronavirová opatření. Turistům z Británie, Kypru a Ruska nově uloží povinnost předkládat při vstupu do země negativní test na koronavirus. Restrikce začnou platit v pondělí, uvedla dnes agentura Hina.

Nová omezení týkající se shromažďování lidí budou platit pouze na jaderském pobřeží, které se už před několika dny ocitlo v oranžové barvě na mapě Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Nad organizací akcí s 50 až 1000 lidmi tam budou nově dohlížet místní epidemické krizové štáby. Účastníkům bude vstup povolen jen s evropským covidovým pasem.

Už ve středu úřady oznámily, že kvůli zhoršené epidemické situaci v Británii, Rusku a na Kypru budou muset lidé z těchto zemí při vstupu do Chorvatska předložit negativní test na covid-19, a to bez ohledu na skutečnost, zda jsou očkovaní, či nikoliv.

Slibně zahájená turistická sezona je v Chorvatsku v plném proudu. Země, kde se příjmy z cestovního ruchu podílejí 20 procenty na hrubém domácím produktu (HDP), v příštích týdnech očekává příjezd zvýšeného počtu turistů z Británie. Anglie totiž od tohoto týdne navzdory vysokým počtům nakažených zrušila většinu koronavirových restrikcí.

Čtyřmilionové Chorvatsko za uplynulý den zaznamenalo 179 nových případů koronavirové nákazy. Hlavním ohniskem infekce je dalmatské pobřeží, naproti tomu Istrie a Kvarner vykazují lepší epidemické výsledky.

Témata: Chorvatsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)