Ničivé záplavy v Německu: Mnoho mrtvých a desítky pohřešovaných!

Silné bouřky způsobily v Německu lokální záplavy. (14.7.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

15. července 2021 10:42 | Aktualizováno: 15. července 2021 20:50

Kvůli vytrvalému dešti a záplavám za poslední dva dny na západě Německa zemřelo nejméně 58 lidí, uvádí německá média s odvoláním na úřady. Nejvíce obětí bouře způsobily v noci na dnešek ve spolkových zemích Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Další desítky osob se stále pohřešují. Na 165.000 lidí je bez dodávek proudu.

Kancléřka Angela Merkelová, která je na návštěvě Spojených států, vyjádřila soustrast těm, kdo přišli o blízké, a za vládu slíbila postiženým oblastem pomoc.

Přinejmenším 19 obětí si záplavy vyžádaly v okrese Ahrweiler, který leží jižně od Bonnu. V okrese se vylila z koryta řeka Ahr. V obci Schuld odnesla šest domů a další desítky objektů mají narušenou statiku a hrozí jim zřícení. V oblasti se stále pohřešují desítky lidí a situace není přehledná, uvedla agentura DPA.

Povodeň "lidi překvapila, když byli v posteli," popsal bleskové záplavy ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz. Na bilanci škod je podle něho zatím příliš brzy, nyní jde o záchranu životů. Premiérka této spolkové země Malu Dreyerová označila situaci za katastrofální. "Mnoho lidí je stále v nebezpečí," prohlásila. Podle aktuální bilance v Porýní-Falci přišlo o život 28 lidí, Lewentz dnes večer informoval, že záchranáři objevili těla devíti z nich.

Kancléřka Angela Merkelová, která je na návštěvě USA, uvedla, že je situací v zaplavených oblastech otřesena. "Truchlím nad těmi, kdo při této katastrofě přišli o život. Stále nevíme, kolik lidí zemřelo. Ale bude to mnoho," řekla podle agentury AP kancléřka a kondolovala rodinám obětí. "Můžeme říci příbuzným, že se podniká vše, aby byli nalezeni pohřešovaní," ujistila Merkelová. Zároveň slíbila lidem v zaplavených oblastech podporu. Poděkovala také všem záchranářům a zasahujícím složkám.

#BREAKING Flood in Germany#洪水 #flut #Deutschland #Flood #Germany pic.twitter.com/VmaGGhpGGF

— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) July 15, 2021

V okrese Trevír-Saarburg voda poničila stovky domů. Hladina řeky Kyll, která je přítokem Mosely, dosáhla 7,8 metru, čímž výrazně překročila dosavadní maximum 4,8 metru z roku 1995. Záchranáři pomocí speciálního vozidla bundeswehru museli evakuovat obyvatele jednoho z domovů pro seniory, protože příjezdovou cestu k němu odřízla voda.

Velice zasažený je také okres Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku, informovala televizní stanice ZDF a místní média. Celkem si v této nejlidnatější německé spolkové zemi záplavy vyžádaly již tři desítky obětí. Lidé v některých městech v Porúří, například v Mühlheimu nebo Bottropu, si vodu k pití musejí převařovat, záplavy poničily filtrační zařízení.

V postižených oblastech záchranáři pomáhají lidem z domů obklopených kalnou vodou na člunech, někde lidé před potopou utekli na střechy nebo vyšplhali na stromy a na pomoc jim přiletěl vrtulník.

Na většině území Severního Porýní-Vestfálska je přerušeno železniční spojení. Zaplavena byla i část dálnic. Ve městě Hagen, kde žije zhruba 200.000 lidí, záplavy poničily několik mostů a nejméně jeden zcela zničily, uvedla DPA.

Německé úřady oznámily, že části Rýna na jihu Německa byly dnes uzavřeny pro lodní dopravu kvůli zvýšení hladiny vody po nedávných silných deštích. Říční doprava byla zastavena mezi Maxau nedaleko Karlsruhe a Iffezheimem, uvedl mluvčí německého úřadu pro vnitrozemskou plavbu. Omezení patrně přetrvá do víkendu a zabrání plavidlům v cestě do Švýcarska, dodal. Vysoká voda znamená, že není dostatek prostoru k proplutí pod mosty. Lodní doprava v severních částech řeky je stále v provozu.

Premiér Severního Porýní-Vestfálska, které je nejlidnatější německou spolkovou zemí, Armin Laschet vyzval k důslednější ochraně klimatu. Podle spolkového ministra financí Olafa Scholze souvisí nynější přírodní katastrofa "zajisté také s tím, že změna klimatu postupuje stále rychleji". Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vzkázala, že EU je Německu připravena pomoci.

Silný déšť vyvolaný tlakovou níží Bernd zaplavil už předchozí noci v některých německých regionech sklepy, silnice a pozemky. Varování před vydatnými srážkami vydala meteorologická služba (DWD) i pro dnešek, extrémní počasí by se však mělo do noci uklidnit.

Témata: povodně v Německu Německo