Covid: Nechtějí očkování, tak jsou doma! Ve světě se s odmítači vakcín v práci nepářou!

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. července 2021 8:38

Jižní Tyrolsko, italská provincie na hranicích s Rakouskem, odvolalo z práce přes 100 zdravotníků, kteří se odmítli nechat očkovat proti covidu-19.

Informovala o tom agentura ANSA. Další desítky podobných případů hlásí i další italské regiony. Neočkovaným zdravotníkům hrozí nařízené neplacené volno. V červnu v Itálii vstoupil definitivně v platnost vládní výnos, který zdravotníkům ukládá povinnost se nechat proti covidu-19 očkovat.

"Víme, že na našem území jsou výhrady proti očkování silné," uvedl předseda rady Jižního Tyrolska Arno Kompatscher. V provincii, která díky silné přítomnosti německé a rakouské menšiny má rozsáhlé pravomoci, odmítlo očkování zhruba 4000 zdravotníků, z nichž asi třetina pracuje v nemocnicích a jiných veřejných zdravotnických zařízeních.

Přibližně 1500 zdravotníků uvedlo, že se očkovat nemůže ze zdravotních či jiných objektivních důvodů. Kompatscher řekl, že zdravotníci, kteří se naočkovat nechají, se budou moci vrátit do práce.

Podobný problém řeší i sousední provincie Trentino, kde vakcínu odmítlo na 2000 zdravotníků, což je zhruba desetina personálu. Úřady řekly, že začnou zavádět sankce od poloviny července. Současně ale chtějí tento krok dobře zvážit, protože výpadek velkého počtu zdravotnického personálu by mohl vést k problémům ve fungování nemocničních oddělení.

V dubnu italská vláda schválila zákon, který zdravotníkům přikazuje nechat se naočkovat proti covidu-19. Zákon posvětil i parlament a minulý měsíc definitivně vstoupil v platnost.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Itálie