Novorozenou holčičku někdo hodil do kanálu, ještě měla pupeční šňůru. Málem ji sežrali mravenci!

Ilustrační fotografie

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

12. dubna 2018 8:47

Neuvěřitelně bezcitným chováním neznámého pachatele se zabývá policie ve městě Port Elizabeth v Jihoafrické republice. Místní obyvatelka Charmaine Keevyová (63) na procházce se svým jezevčíkem Georgiem objevila v odtokové rouře silně podchlazeného novorozence.

Charmaine vypověděla, že byla na ranní procházce, když její pes začal štěkat směrem ke kanálu. Když pak žena uslyšela hluk, myslela si, že jde o kočku. Když si klekla na všechny čtyři, uvědomila si, že v odtokové rouře zřejmě pláče dítě.

Protože se do kanálu sama nedostala, pokusila se zastavovat auta. Nakonec jí pomohl řidič Cornie Viljoen (60). Ze svého kufru vytáhl ocelovou tyč a spolu s Charmaine se jim podařilo těžkou betonovou desku chránící kanál odtáhnout.

Miracle baby is rescued ALIVE after being dumped in a storm drain in South Africa https://t.co/gMxXuwFuZT

— Daily Mail Online (@MailOnline) 10. dubna 2018

Cornie vlezl do kanálu a nohama přistál přímo v kolonii rudých mravenců. Pak uviděl miminko. „Uvědomil jsem si, že tohle je místo zločinu, tak jsem si to vyfotil a podal telefon Charmaine. Nevěděl jsem, jestli je dítě zraněno, takže jsem se ho snažil velmi jemně a velmi pomalu zvednout, bylo tak malé. Chtěl jsem ji chvíli jen tak držet, ale věděl jsem, že potřebuje naléhavou lékařskou pomoc,“ cituje zachránce server Daily Mail. „Dítě mělo štěstí, že červení mravenci byli výš v odtoku a ne dole na dně, kde ležela ona.“

„Já prostě nechápu, jak by to někdo mohl novorozenému díti udělat, ale byl jsem tak rád, že jsme jí mohli pomoci a zachránit život,“ dodal muž. Zdravotníci později dodali, že dítě bylo nalezeno nahé, a že stále ještě mělo pupeční šňůru. Holčička byla silně podchlazená a měla problémy s dýcháním. Když ji zdravotníci převzali do péče, vážila 3,09 kg. Pracovníci nemocnice jí říkají Grace April.

Policejní mluvčí Priscilla Naiduová k případu uvedla, že jediným způsobem, jak se mohl dítě dostat do kanalizace, je, že někdo odstranil betonový kryt, vlezl dovnitř a položil ho tam. „Žádáme svědky a matku tohoto dítěte, aby se přihlásili,“ dodala. Vzhledem k tomu, v jakém stavu dítě bylo, muselo na místě podle policie ležet několik hodin. Kdyby byla nalezena o chvíli později, mohla holčička zemřít na podchlazení.

„Nevím, co by se stalo, kdyby ten muž nezastavil, aby mi pomohl,“ uvedla Charmaine. „Neexistuje způsob, jak by matka, která právě porodila, mohla zvednout ten těžký betonový kryt sama, protože mě a velmi silnému muži s velkou ocelovou tyčí to dalo zabrat,“ dodala.

Témata: afrika děti