Hrozí válečný konflikt? Trump vzkázal ostře Rusku, že USA připravují odvetu za Dúmu

Donald Trump, 45. prezident USA

Autor: Jan Novák, stars24.cz

12. dubna 2018 2:35

Americký prezident Donald Trump dnes vyzval na twitteru Rusko, aby se připravilo na americký útok na Sýrii. USA ho chystají jako odvetu za události v syrské Dúmě, kde podle opozičních zdrojů v sobotu syrská armáda použila chemické zbraně a zahynuly při tom desítky lidí.

Šéf Pentagonu James Mattis však není pro vojenskou operaci proti Sýrii bez řádného zvážení jejích důsledků. Armáda je podle něj připravena navrhnout možnosti vojenských úderů proti Sýrii. Zatímco někteří spojenci USA jsou připraveni se k akci připojit, ruští představitelé hrozí sestřelením amerických raket.

O tom, pro jaký typ útoku se USA rozhodnou, se zatím spekuluje. Většina zdrojů se shoduje, že Trump chce masivnější odvetu, než byla ta loňská za chemický útok na Chán Šajchún. Americká armáda tehdy ze svých lodí ve Středozemím moři vypálila na syrskou leteckou základnu 59 raket, ale Sýrie základnu rychle znovu zprovoznila.

V očekávání útoků na Sýrii už vydala evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol varování leteckým společnostem pro lety ve východním Středomoří. Syrské vládní síly podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) vyklízejí hlavní letiště a vojenské letecké základny.

Bílý dům údajně bude usilovat o to, aby nynější reakce odradila syrský režim od dalšího použití chemických zbraní. Ministr obrany Mattis ale podle serveru Politico požaduje, aby USA nejprve připravily širší strategii pro Sýrii.

Rusko dalo najevo, že bude americký útok považovat za válečný zločin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že by akce mohla destabilizovat celý region a že Rusko stále podporuje "nezávislé a objektivní vyšetření" událostí v Dúmě. "Nejsme účastníky twitterové diplomacie. Jsme stoupenci seriózních přístupů," prohlásil mluvčí.

Generální štáb ruské armády dnes informoval, že ruská vojenská policie ve čtvrtek vstoupí do Dúmy, aby tam zajišťovala bezpečnost.

Světová zdravotnická organizace (WHO) má informace, že v Dúmě mělo příznaky vystavení toxickým chemikáliím až 500 lidí. Zatímco USA či Británie obviňují z útoku Damašek, Rusko tvrdí, že věc je třeba vyšetřit a nasazení chemických bojových prostředků dokázat. Kreml trvá na tom, že obviňování syrské armády z chemického útoku není založeno na faktech. Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin se odvolal na předchozí prohlášení vedení ruské armády, když řekl, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny a že se bude útočit i na místa jejich odpalu.

"Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a 'chytré'! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete, které zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho," tweetoval v odpověď Trump.

Podle Damašku je obviňování z použití chemických zbraní průhlednou záminkou a má se stát "chatrným a neopodstatněným" ospravedlněním útoku na Sýrii.

Bolívie, která v syrské krizi hájí na půdě OSN ruská stanoviska, dnes požádala o svolání Rady bezpečnosti kvůli hrozbám americké vojenské akce a "eskalaci rétoriky".

K americké akci se hodlají připojit někteří jejich spojenci. Britská premiérka Theresa Mayová je podle BBC připravena schválit účast armády své země, aniž by předem žádala o souhlas parlament, francouzský prezident Emmanuel Macron zase ujistil, že případný odvetný útok bude zaměřen na chemické provozy syrské vlády.

Izraelská vláda dnes uspořádala bezpečnostní konzultace kvůli obavě, že případný raketový útok USA na Sýrii může vyvolat napadení židovského státu ze strany syrské nebo íránské armády. Putin v dnešním telefonátu s premiérem Benjaminem Netanjahuem Izrael vyzval, aby respektoval syrskou svrchovanost. Podle Moskvy bylo izraelské letectvo za pondělním útokem na vojenskou leteckou základnu v syrské provincii Homs, při němž zemřelo 14 lidí, mezi nimi Íránci.

Témata: Donald Trump Vladimír Putin Sýrie USA Rusko