Hrozí válka ničivých rozměrů? Amerika poslala armádu na Sýrii!

USS Carl Vinson

Autor: ČTK, stars24.cz

10. dubna 2018 9:37

Záchranáři z organizace Bílé přilby tvrdí, že se syrské město Dúmá v sobotu stalo terčem chemického útoku Asadovy armády. Spojené státy nyní volají po mezinárodní vojenské reakci.

Prezident Donald Trump slíbil, že jeho reakce bude rychlá a energická. "Máme řadu vojenských možností," uvedl šéf Bílého domu, který o situaci v Sýrii v pondělí telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem.

Dle expertů na syrskou válku by potenciálními partnery v případné americké vojenské operaci mohli být také Británie a spojenci z Blízkého východu.

"Máme řadu vojenských možností," uvedl Trump v pondělí. "Každý za své činy zaplatí. On (ruský prezident Vladimir Putin) zaplatí, každý zaplatí," prohlásil šéf Bílého domu a dodal, že ruský prezident a jeho íránský spojenec se nesmějí vyhnout odpovědnosti, pokud syrskému režimu v útoku pomáhali.

List The Wall Street Journal dnes napsal, že k syrským břehům míří americká vojenská loď USS Porter, která má na místo dorazit během několika dnů. Ve východním Středomoří už operuje torpédoborec USS Donald Cook vyzbrojený rovněž raketami Tomahawk.

Ruská média dnes oznámila, že Donald Cook vyplul z kyperského přístavu na východ a pohybuje se nyní asi 100 kilometrů od syrského Tartúsu, kde má Rusko námořní základnu.

Spojené státy dnes plánují vyzvat Radu bezpečnosti OSN k hlasování o návrhu na nové vyšetřování zodpovědnosti za používání chemických zbraní v Sýrii.

Témata: Americká armáda (U.S. Navy) Americká armáda (U.S. ARMY) Sýrie Syrská krize