KLDR překvapila USA: Jsme připraveni jednat o denuklearizaci

Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Autor: stars24.cz

9. dubna 2018 0:59

KLDR poprvé sdělila Spojeným státům, že je připravena jednat o denuklearizaci Korejského poloostrova na setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Agentuře Reuters to dnes řekl nejmenovaný americký představitel.

Zástupci USA a KLDR podle něj v poslední době udržují tajné kontakty, v jejichž rámci Pchjongjang přímo předal zprávu o své ochotě uskutečnit tento summit. Podle dřívějších informací by se Kim Čong-un mohl sejít s Trumpem v květnu.

V současnosti se chystá schůzka Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina plánovaná na 27. dubna. Podle jihokorejských činitelů by tento summit měl být věnován denuklearizaci Korejského poloostrova, i když Pchjongjang zatím takovou agendu oficiálně nepotvrdil.

Obě Koreje zůstávají technicky ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou. Donedávna mezi nimi panovalo značné napětí kvůli severokorejským zbrojním zkouškám. Zlepšení situace přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách, které se v únoru konaly v jihokorejském Pchjongčchangu.

Témata: Severní Korea (KLDR) USA Severokorejské zbraně Donald Trump