Útok v Německu! Náklaďák vjel do davu lidí, na místě jsou mrtví a desítky zraněných!

Útok v německém Münsteru: nákladní auto najelo do lidí 5

Autor: ČTK, stars24.cz

7. dubna 2018 16:30 | Aktualizováno: 7. dubna 2018 20:05

Při najetí malého nákladního automobilu do skupiny lidí v centru západoněmeckého Münsteru bylo dnes odpoledne několik osob zabito a další byli zraněni. Šest lidí bojuje o život. Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WDR najel dnes v západoněmeckém Münsteru do lidí 49letý Němec s psychickými problémy. Nic nenasvědčuje teroristickému útoku.

Informoval o tom server Spiegel Online. Podle informací serveru listu Westfällische Nachrichten jsou mrtví tři. Policie uvedla, že zraněno bylo kolem 30 lidí.

Úřady podle Spiegelu zjevně předpokládaly, že šlo o teroristický útok. Pachatel se zastřelil. Policie podle médií hledala v bytě muže výbušniny. Podle informací zpravodajské televize n-tv už ale nehledá další případné podezřelé.

Řidič dodávky Jens R. měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy, informovala německá média. Podle informací televize ZDF se řidič už v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm údajně měla záznamy kvůli drobné kriminalitě.

Dodávka najela do lidí, kteří si užívali letního posezení před restaurací Kiepenkerl, což je tradiční podnik uprostřed historického centra města.

"Řidič se zastřelil," řekla agentuře AFP policejní mluvčí. Policie nejdřív tvrdila, že po nikom dalším nepátrá a nebezpečí už netrvá. Později ale informovala, že prověřuje, zda nejsou na útěku další podezřelé osoby. Podle neověřených informací totiž z dodávky možná vyskočily další osoby a utekly.

First pics of Munster after van drives into crowdpic.twitter.com/vrjerR0Zue

— Old Holborn✘ (@Holbornlolz) 7. dubna 2018

Na twitteru policie vyzvala obyvatele, aby se oblasti vyhýbali a nechali záchranáře v klidu pracovat. Policie rovněž varovala před spekulacemi a dodala, že situace je nepřehledná. Vyzvala také lidi, aby na sociální sítě nedávali fotografie z místa. Také starosta Müntsteru Markus Lewe uvedl, že okolnosti incidentu jsou nejasné.

České ministerstvo zahraničí dnes doporučilo návštěvníkům Münsteru zvýšenou opatrnost. Mají se řídit pokyny bezpečnostních složek a v případě potřeby kontaktovat nouzovou linku zastupitelského úřadu v Berlíně (+491702479956).

Ministerstvo navíc rozeslalo upozornění českým turistům v Německu, kteří jsou registrování v dobrovolné databázi DROZD. Lidé mohou v případě potřeby využít také nouzovou linku českého zastupitelského úřadu v Berlíně.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová na twitteru uvedla, že kancléřství myslí na oběti a jejich rodiny a událost v Münsteru označila za "strašnou zprávu".

Mezitím se začínají objevovat první možné motivy. Dnes odpoledne se měla v Munsteru konat velká demonstrace Kurdů proti turecké invazi Sýrie. Je zde tedy možnost útoku tureckého nacionálního radikála. Již před léty německé tajné služby varovaly především před ultranacionalistickou organizací Šedí vlci, která na území SRN velmi aktivně působí v řadách turecké menšiny. Není vyloučen ani útok psychicky vyšinutého člověka nebo terorismus s jiným motivem.

Dnešní událost připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri najel s nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Témata: Německo auto vjelo do davu lidí (obecně) útok v německém Münsteru: nákladní auto najelo do lidí (7. 4. 2018)