Devaterčata šokovala svět: Kde se urodilo tolik dětí najednou?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. května 2021 15:53 | Aktualizováno: 6. května 2021 22:05

I v dnešní moderní době se stává, že ačkoliv je žena v očekávání jednoho potomka, ve skutečnosti porodí dvojčata. Případ, který se odehrál v africkém Mali, ale překvapil jak veřejnost, tak samotné lékaře! Toto totiž nikdo z nich nečekal!

Pětadvacetiletá Halima Cisseová porodila v úterý devět dětí. To je samo o sobě velmi neobvyklý počet, který ale lékaře překvapil ještě z jednoho důvodu. Ultrazvuk jich totiž tolik „neodhalil“.

Podle lékařských záznamů měla dívka porodit dětí sedm. Už to samo o sobě vyvolalo pozdvižení, a dívky dokonce musela kvůli dostupnosti kvalitnější zdravotní péče odcestovat do Maroka. Na svět jich ale následně přišlo více.

Ženě se narodilo dětí hned devět, čtyři chlapci a pět holčiček. Jde o jev tak neobvyklý, že si jej všimla i tamní vláda a dokonce i prezident Mali Bah Ndaw, který pomáhal s organizací dívčina přesunu.

Zpátky domů se ale novopečená maminka jen tak nevrátí. Děti se totiž narodily předčasně a musely být umístěny do inkubátorů. Podle dostupných informací se jim ale naštěstí daří dobře, stejně jako matce.

To přitom není vůbec samozřejmé. Vícečetné porody tohoto typu jsou komplikované a v minulosti při podobných situacích vždy několik z dětí zemřelo. Zatím historicky největší úspěšný porod proběhl v roce 2009, kdy ale na svět přišla „pouze“ osmerčata.

Halima se tak může zapsat do historie jako matka, která jako první na světě úspěšně porodila všech devět dětí. Zajímavé však je, že ačkoliv Mali světový unikát oslavuje, marocké ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že o takovém porodu nemá žádné informace.

Témata: dětské Děti afrika