Katalánsko chce vyhlásit nezávislost. Puigdemont chce ale ještě jednat s Madridem

Dočká se Katalánsko nezávislosti?

Autor: stars24.cz, ČTK

11. října 2017 1:41

Katalánský premiér Carles Puigdemont dnes požádal katalánský parlament o mandát k vyhlášení nezávislosti Katalánska na základě výsledků referenda z 1. října.

Katalánsko by mělo na základě výsledků referenda z 1. října vyhlásit nezávislost, nechce to však učinit bez jednání s centrální vládou v Madridu. Prohlásil to dnes katalánský premiér Carles Puigdemont v napjatě očekávaném projevu, který nenaplnil obavy Španělska i Evropské unie z jednostranné deklarace nezávislosti. Katalánská opozice označila proslov za marné volání o podporu za hranicemi regionu.

"Výsledky referenda opravňují Katalánsko k tomu, aby se stalo nezávislým státem," řekl Puigdemont, jehož za tato slova separatističtí poslanci katalánského parlamentu odměnili aplausem. Premiér současně zdůraznil, že chce snížit napětí mezi Katalánskem a centrální vládou v Madridu.

Nezávislost by kvůli obavám z chaotické situace chtěl Puigdemont vyhlásit na zasedání své vlády až po několika týdnech. Během této doby hodlá přesvědčit španělského premiéra Mariana Rajoye, aby akceptoval výsledky katalánského referenda, které Madrid označuje za neústavní.

Poslanci opozičních stran v reakcích na premiérův projev dávali najevo, že hledání podpory v Madridu mají za bláhové. "Pane Puigdemonte, jste osamocen. Nikdo v Evropě vás nepodporuje," řekla šéfka klubu nejsilnější prošpanělské strany Ciudadanos Inés Arrimadasová, která označila slova o vyhlášení nezávislosti za "státní převrat".

Pokud chce Katalánsko zahájit dialog s centrální vládou, musí jeho vedení opět začít jednat v mezích zákona. Uvedla to místopředsedkyně španělské vlády Soraya Saénzová de Santamaría v první reakci Madridu na dnešní projev katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Premiér Mariano Rajoy si po jeho vystoupení pozval do svého sídla šéfa socialistické opozice Pedra Sáncheze.

"Ani pan Puigdemont, ani nikdo jiný nemůže vyvozovat závěry ze zákona, který neexistuje, z referenda, které neproběhlo, ani z vůle katalánského lidu, kterou si chce přivlastnit," prohlásila Saénzová v narážce na to, že katalánský zákon o nezávislosti zneplatnil ústavní soud, referendum bylo neústavní a většina Katalánců k nemu vůbec nepřišla.

Témata: Katalánsko Carles Puigdemont