Bude smrt Češky potrestána? Egypt dodnes mlží o teroru v Hurghadě!

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda)

Autor: ČTK, stars24.cz

31. března 2018 13:02

Pachatel útoku, při kterém loni v egyptské Hurghadě zahynuly tři ženy včetně Češky, dosud nebyl obžalován. Německé úřady sice došly k tomu, že šlo zřejmě o islamistický čin, Egypt ale hovoří především o tom, že útočník mohl mít psychické problémy.

Egypťan loni 14. července na plážích v turisty velmi oblíbeném letovisku Hurgada nožem zaútočil na několik žen. Zabil přitom dvě německé turistky a Češku zranil tak vážně, že následkům útoku později podlehla v nemocnici.

Nejprve vše jasně vypadalo na útok islamisty, o čemž psala i egyptská média, pak ale podle německého listu Der Spiegel úřady severoafrické země prakticky přestaly komunikovat a terorismus oficiálně vůbec nezmiňovaly.

"Stále toho hodně hovoří pro islamistické pozadí útoku," je přesvědčen německý týdeník. Spolkový kriminální úřad (BKA) po krvavém činu na místo poslal vyšetřovatele, kterým jeden ze svědků řekl, že útočník křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat. Na facebooku zase našli osobní stránku Abdara Rahmána Šaabána abú Kúry, na níž měl černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti "nevěřícím". Podle BKA se tak nabízí podezření, že čin byl nábožensky motivovaný a pachatel při něm možná jednal na zadání další osoby či teroristické organizace.

Jasné důkazy však nedokázal předložit ani Spolkový kriminální úřad, takže zločin nezačalo vyšetřovat německé nejvyšší státní zastupitelství, které má teroristické činy na starosti. Když němečtí pozůstalí žádali o finanční pomoc pro oběti teroristických činů, sdělily jim úřady, že si na ni zatím nemají dělat naději, protože důkazy o teroristickém pozadí útoku jsou příliš slabé.

Advokát německých pozůstalých Roland Weber klade vinu egyptským úřadům, které podle něj chtějí zastřít to, že se jednalo o islamisticky motivovaný útok. Když je žádal o informace, dostal odpověď až po několika měsících. Stálo v ní, že se pachatel k činu přiznal. Útočník byl podle odpovědi poslán na psychiatrickou kliniku, protože prý už léta trpí křečovými záchvaty a před činem nebral pravidelně prášky.

"Pozůstalí obětí dodnes nevědí, kde je domnělý útočník vězněn a kdy ho chce egyptské státní zastupitelství obžalovat - pokud vůbec," konstatuje Spiegel.Postup Egypta loni kritizoval i tehdejší český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Ani nejsou schopni odpovědět na otázku, co byl ten jasný motiv a co bylo pozadí toho, co se stalo," poznamenal. Velvyslankyně České republiky v Egyptě Veronika Kuchyňová-Šmigolová zase hovořila o tom, že se Egypťané "obávají toho, že výsledkem vyšetřování bude, že se jedná o teroristický čin nějakého islamisty".

MZV ČR doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Témata: Egypt úmrtí Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Teroristické útoky v Egyptě