Tragická smrt Petra Kellnera (†56): Těla vyprostili až druhý den! Jak akce probíhala?

Havarovaný stroj, v němž zahynul miliardář Petr Kellner. 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. března 2021 10:33 | Aktualizováno: 30. března 2021 22:03

Náročná záchranná akce u nehody, při které zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner, probíhala na etapy. Jak prozradil důstojník aljašské policie, tělo zesnulého miliardáře vyprostili až druhý den. O příčinách pádu vrtulníku nechce spekulovat, incident vyšetří americké úřady.

Policisté byli podle důstojníka Austina McDaniela upozorněni v sobotu 27. března kolem 22. hodiny na zpoždění stroje. „Obdrželi jsme zprávu, že vrtulník mohl havarovat někde v okolí ledovce Knik, který se nachází v údolí Matanuska-Susitna,“ popsal pro server iRozhlas.cz.

Na místo ihned vyrazil záchranný tým, který nalezl jediného přeživšího, fotografa a snowboardistu Davida Horvátha. „Tuto osobu tedy záchranáři transportovali, ostatní členové posádky vrtulníku – dalších pět osob – byli nalezeni na místě mrtví,“ uvedl McDaniel. Druhý den se pak na místo vydali členové národní gardy spolu s dobrovolníky, prohledali místo nehody a našli pět mrtvých.

McDaniel vysvětlil, že šlo o běžný postup. Záchranný tým vždy míří na místo nehody, aby rychle zachránil životy. „Přijdou na místo a zjistí, jestli nehodu někdo přežil. Pokud ano, zajistí jim okamžitou pomoc. A přesně to se stalo v sobotu večer. Byla už ale tma, takže jsme vyprostili pouze osobu, která nehodu přežila,“ prozradil serveru s tím, že druhý den ráno byla vyproštěna těla obětí.

„Vím, že v neděli byla těla předána našemu policejnímu lékaři, který možná provede pitvu. Následně budou předána nejbližšímu pozůstalému, který pomůže s převozem do Česka, nebo do místa, které zvolí,“ konstatoval.

Podle důstojníka bude následovat vyšetřování vedené Národní radou pro bezpečnost dopravy (NTSB). Sám odmítá o příčině nehody spekulovat. „Všechny jejich poznatky budou nejprve shrnuty v předběžné a následně i v závěrečné tiskové zprávě, což ale bude trvat nějaký čas,“ podotkl.

McDaniel nechtěl spekulovat ani o možné roli počasí. „V tento moment nemůžeme říct, jaké bylo počasí, protože nevíme, v kolik hodin k havárii došlo,“ dodal.

Vrtulníku, při jehož havárii přišlo v sobotu na Aljašce o život celkem pět lidí, se podle amerických vyšetřovatelů těsně nepodařilo přelétnout horský hřeben. Napsal o tom dnes zpravodajský web Anchorage Daily News. 

„Zdá se, že vrtulník narazil do hory asi deset až 15 stop (tři až 4,6 metru) pod hřebenem v nadmořské výšce přibližně 5500 stop (1676 metrů) a následně sjel 800 až 900 stop (244- 274 metrů) po svahu,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Tom Chapman z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

K místu tragédie se podle Chapmana lze dostat pouze vrtulníkem. Zda se vrak podaří plně odstranit, než jej zcela pokryje sníh, podle vyšetřovatelů není jasné. „Předpokládáme, že vrak je nebo brzy bude zakryt sněhem,“ uvedl Chapman podle webu Alaska's News Source. „Naším cílem je porozumět nejen tomu, co se stalo, ale také proč, a doporučit změny, které zabrání tomu, aby se to opakovalo,“ dodal. Při vyšetřování příčiny neštěstí NTSB podle Chapmana bude mimo jiné zkoumat záznamová zařízení a jaké byly na místě povětrnostní podmínky.

Témata: Petr Kellner Aljaška Letecké nehody USA