Hororový požár obchodního centra: 64 mrtvých, děti skákaly z oken. Objekt zase hoří

požár OC v Kemerovu (25.3.2018) 4

Autor: stars24.cz

26. března 2018 7:34 | Aktualizováno: 26. března 2018 11:46

Počet obětí nedělního požáru nákupního a zábavného centra v Kemerovu na Sibiři roste. Už jich je 64 včetně mnoha dětí. 11 osob se pohřešuje. Policie v souvislosti s tragédií už zatýkala.

Podle agentury TASS se oheň v poničeném objektu znovu rozhořel, z budovy stoupá černý dým a plameny likvidují hasiči. Očití svědkové se mezitím novinářům svěřovali s popisem hrůzných scén z okamžiků před příjezdem hasičů a záchranářů. Lidé se před ohněm a dýmem vrhali z oken, často to byly malé děti padající ze třetího poschodí, kde byly kinosály. Právě tam bylo podle předběžných informací ohnisko požáru.

Zatím byla identifikována těla patnácti mrtvých, v řadě případů bude podle agentury Interfax zapotřebí provést analýzu DNA. Těla mnoha lidí se zatím nepodařilo vyprostit z trosek, šance na nalezení přeživších je podle hasičů nulová.

Mezi dětskými oběťmi je také jedenáctiletá příbuzná gubernátora Kemerovské oblasti Amana Tulejeva. Úřady slíbily zaplatit pohřby, jakož i vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 360.000 Kč). Zraněno bylo kolem čtyřiceti lidí, v městských nemocnicích podle agentury Interfax zůstává 12 zraněných, z toho dva jsou v těžkém stavu.

Kvůli požáru byli zatčeni tři lidé, včetně ředitelky centra. Naděžda Suddenoková podle Interfaxu právě čelí otázkám vyšetřovatelů. V médiích se již objevilo, že příčiny požáru se vyšetřují podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti.

O příčinách neštěstí, jednoho z nejtragičtějších po rozpadu Sovětského svazu, ruská média zatím jen spekulují. Hovoří se o poruše v elektroinstalaci nebo o neopatrném nakládání s otevřeným ohněm. V jednom z kin obchodního centra děti zapalovaly svíčky při víkendové slavnosti. Nejvíce obětí si oheň vyžádal právě v horních patrech, kde bylo několik kinosálů plných dětí.

Agentura Interfax napsala, že požár zřejmě vznikl v místnosti s dětskou trampolínou, kde některé z dětí zapálilo molitan. Od něj se oheň bleskurychle rozšířil.

Náměstek gubernátora Kemerovské oblasti Vladimir Černov označil za hlavní linii vyšetřování množný útok žháře. Policie podle Interfaxu potvrdila, že s takovou možností počítá, nepovažuje ji nicméně za nejpravděpodobnější. Požární signalizace údajně nefungovala. Při požáru rovněž uhynulo asi 200 kusů zvěře v zoologické zahradě umístěné ve druhém patře obchodního centra.

Způsobenou škodu odhadují pojišťovací úředníci předběžně na čtyři miliardy rublů (téměř 1,5 miliardy korun). Zda byl objekt pojištěn, se prý teprve zjišťuje.

Témata: požár OC v Kemerovu (25.3.2018) Rusko sibiř Požáry