Světu ji nabízí, sám ji odmítá? Proč Putin nechce vakcínu Sputnik?

Vladimir Putin, ruský prezident

Autor: ČTK

13. února 2021 10:23

Ruský prezident Vladimir Putin podle listu Kommersant dnes uvedl, že si nehodlá "hrát na opičku" a nechat se očkovat proti covidu-19 před zraky kamer. Putin v besedě s hlavními představiteli ruských médií vysvětlil, že má očkovací plán, který zahrnuje vakcinaci proti chřipce a pneumokoku, a proto musí být termín očkování proti covidu-19 stanoven s rozmyslem.

Mezi světovými politiky, kteří se nechali veřejně očkovat ve snaze zpopularizovat očkování, byli například tehdy nově zvolený americký prezident Joe Biden, izraelský premiér Benjamin Netanjahu nebo český předseda vlády Andrej Babiš.

Putin však nevyloučil, že si po konzultaci s lékaři nechá aplikovat ruský přípravek Sputnik V proti covidu-19 na konci léta či začátkem podzimu. O tom, že se nechá očkovat, se Putin poprvé zmínil v rozhovoru s korejským prezidentem Mun Če-inem v září roku 2020. V prosinci loňského roku ale na tiskové konferenci řekl, že se zatím nemůže nechat očkovat, protože vakcína v Rusku ještě není dostupná lidem jeho věkové kategorie. O několik dní později však ruské ministerstvo zdravotnictví zahájilo vakcinaci osob nad 60 let. Putin letos oslaví 69. narozeniny.

Ruské ministerstvo zdravotnictví zaregistrovalo v srpnu loňského roku vakcínu Sputnik V ještě před ukončením klinických testů. Putin tehdy oznámil, že vakcínu na sobě už vyzkoušela i jedna z jeho dcer.

Odborný časopis Lancet na začátku února zveřejnil studii, podle níž účinnost vakcíny ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Vědci v minulosti kritizovali malou transparentnost vývoje a testování této ruské očkovací látky, nedávno zveřejněná studie to podle agentury Reuters ale částečně napravila.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v úterý prohlásil, že o Sputnik V je v zahraničí tak velký zájem, že země není schopna poptávku rychle uspokojit. Také šéf státního Ruského fondu přímých investic (RDIF), který se na vakcíně podílí a stará se o marketing, Kirill Dmitrijev podle agentury Interfax sdělil: "Rozsáhlé dodávky (vakcíny Sputnik V) do Evropské unie budou možné až po dokončení hromadného očkování Rusů."

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nicméně ve středu oznámila, že dosud neobdržela žádost o schválení ruské vakcíny pro použití na území Evropské unie, i když ruský výrobce preparátu - ústav Nikolaje Gamaleji - naopak tvrdí, že žádost podal. Jedinou zemí EU, která se rozhodla použití Sputniku V schválit ještě před výrokem EMA, je Maďarsko.

Témata: Vladimír Putin očkování