TESTY KAŽDÝ DEN?! Německo kvůli nakaženým Čechům zavádí kontroly na hranicích!

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. února 2021 20:05

Německo bude od neděle považovat celou Českou republiku za kritickou oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací. Podle informací ČTK o tom dnes rozhodla spolková vláda, rozhodnutí pak bude oznámeno v pátek. Zpřísnění režimu ještě před oficiálním rozhodnutím ohlásil německý ministr vnitra Horst Seehofer s tím, že na hranice se vrátí stále kontroly.

Trojice bavorských okresů kvůli složité epidemické situaci v Česku již odedneška uplatňuje přísnější podmínky pro české pendlery a zostření režimu oznámilo také Sasko. Po českých přeshraničních pracovnících chce vyžadovat testy zřejmě každý den.

Seehofer řekl, že o zařazení Česka na kritický seznam požádaly Sasko s Bavorskem. Saský premiér Michael Kretschmer prohlásil, že vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Česku a tamnímu výskytu nakažlivější britské mutace musí Sasko zpřísnit podmínky pro české pendlery. Výjimku chce udělit jen těm, kteří dojíždí za prací do nemocnic a pečovatelských domovů a kteří pracují v zemědělství, především v živočišné výrobě. "Další výjimky nebudou možné," zdůraznil Kretschmer.

Už ode dneška platí omezení pro pendlery v bavorských příhraničních okresech Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab. Češi mohou jet do práce jen přímo a bez zastavení, poté se musí ihned vrátit do Česka.

Čeští pendleři doposud v Sasku potřebují dva testy týdně, v Bavorsku se musí testovat každých 48 hodin.

Söder si od nového kritického hodnocení Česka slibuje především to, že do země nebude moci vstoupit nikdo bez negativního testu. To podle něj ještě více posílí epidemickou bezpečnost Bavorska.

Německu se v posledních týdnech podařilo výrazně míru infekce snížit. Nyní podle Institutu Roberta Kocha (RKI) vykazuje 64 nových případů na 100.000 obyvatel během sedmidenního období. Naopak v Česku tato hodnota roste a podle portálu corona-in-zahlen.de činí aktuálně 483 případů.

Zatímco v průměru se Německu boj proti koronaviru daří, některé okresy hraničící s Českem stále nemohou vysoká infekční čísla srazit. Příkladem je zmíněný bavorský okres Tirschenreuth, který je se sedmidenní incidencí 333 nejhorší v celém Německu.

Söder již ve středu varoval, že pokud Česko nebude schopné prodloužit svá nouzová opatření, tak se musí stát oblastí s mutacemi. "A bude třeba mluvit o uzavření hranice," řekl v televizi RTL.

Česká vláda dnes rozhodla o uzavření tří okresů. Cheb a Sokolov sousední se Saskem, Cheb navíc ještě s Bavorskem. Saský premiér zopakoval, že českému ministerskému předsedovi Andreji Babišovi opět nabídl pomoc a že ho vývoj v sousední zemi mrzí.

Obavy z možného uzavření hranic mezitím vyslovilo německé sdružení automobilového průmyslu VDA, které varovalo automobilový průmysl je závislý na každodenním zásobování továren nejen v Česku či na Slovensku, ale také v řadě východoevropských zemích. VDA proto navrhuje zachovat zásobování pravidelným testováním řidičů a jejich vstupní registrací při překračování hranic.

Německo od 24. ledna považuje Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, do té doby ho označovalo "jen" jako rizikovou. Důvodem je vysoká míra infekce v zemi. Zpřísněné hodnocení znamená, že do Německa lze cestovat jen s negativním koronavirovým testem, po příjezdu je povinná karanténa. Výjimku z karantény mají pendleři. Další zpřísnění tak znamená, že výjimka pro pendlery se omezí jen na vybrané pracovníky, především zdravotníky či dopravce zboží.

O epidemickém hodnocení zahraničních regionů rozhoduje grémium ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí, změny na seznamu pak oznamuje epidemiologický Institut Roberta Kocha. Z evropských zemí za oblast s mutacemi Německo nyní považuje Británii, Irsko a Portugalsko.

Témata: Německo hranice