Proběhne setkání Trumpa a Kim Čong-Una?

Kim Čong-Un

Autor: Jan Novák, stars24.cz

9. října 2017 17:11

Americký prezident Donald Trump poslední dobou opakuje, že zde již není prostor pro dialog se Severní Koreou. Podle odborníků by však bylo ideální řešení, kdy si oba státníci sedli ke stolu a všechno si jednoduše vyříkali. Sám Trump ještě před několika měsíci tvrdil, že by pro něj byla čest setkat se severokorejským vůdcem.

K tomu už dnes nejspíš nedojde, přesto server Business Insider připravil scénář pro možnou diplomacii. Vidí to na velkou místnost, kde by na jednom konci seděl Kim Čong-Un, mladý dědic režimu, který vzdoruje USA už 70 let, na druhé straně Donald Trump, představitel jedné z nejmocnějších zemí na světě, avšak sám má jen málo politických zkušeností.

Kdyby k takové události mělo dojít, představovalo by to pro organizátory skutečnou noční můru. V první řadě je potřeba určit lokaci, zde se nabízí zejména demilitarizovaná zóna, která dělí vlády Pchjongjangu a Soulu. Zdejší základny jsou k takovým jednáním přímo určeny, budovy se tady staví přísně podél vytyčené hranice. To znamená, že v jedné místnosti může zároveň sedět Kim Čong-Un a být přitom ve své zemi, na straně druhé by se nacházel Donald Trump na jihokorejském území.

V potaz by mohla připadnout i Čína, která by sloužila jako diplomatický prostředník. Ze hry není ani dlouhodobě neutrální Švýcarsko, které Kim dobře zná. Sám tady strávil léta na studiích, učitelé a spolužáci na něho v podstatě vzpomínají v dobrém a severokorejský vůdce zde získal spoustu pozitivních zkušeností. Méně pravděpodobný se už jeví Bílý dům, Kim je příliš paranoidní na to, aby vkročil na americké území, stejně tak nepřipadá ani v úvahu Pchjongjang.

Co se týče probíraných témat, pak každého hned napadle jaderné nebezpečí. Jenže klíčem k úspěšné diplomacii není říct vše hned na rovinu, velmi pravděpodobně by dva rozdílní vůdci nedošli v otázce ke shodě. Kromě toho by se tak měly řešit i věci jako je rozvojová pomoc pro Severní Koreu, vztah mezi severem a jihem, ale i raketové testy, které kromě USA, Japonska a Jižní Koreji trápí značně i Čínu.

Zajímavé by pak bylo sledovat reakce světa. Většina států OSN by při takovém setkání tleskalo ve stoje, zvlášť velkou radost by ze zprávy měla Jižní Korea. I kdyby dialog nikam nevedl, historické setkání vlády ve Pchjongjangu a Washingtonu by bylo důležitým milníkem. Oproti tomu nepříliš radostně by celou akci sledovala Čína, která by jednání vnímala jako ztrátu svého vlivu. Zapomenout bychom neměli ani na Rusko, Putinův postoj v celé věci je stále velkou neznámou.

Kdo však bude mít skutečné žně, budou média. O této události bude chtít informovat každá redakce na světě. Bez ohledu na výsledek, už teď je jasné, že by se jednalo o nejdramatičtější událost 21. století. Přípravy by byly velké, hlasité, slavnostní. A pravděpodobně monumentálnější, než jakákoliv zahájení Olympijských her.

Témata: Donald Trump Kim Čong-un Severní Korea (KLDR) USA