Evropa zpřísňuje! Zákaz vycházení ve Francii, tvrdý lockdown v Rakousku! Jen Česko chce ROZVOLŇOVAT!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. ledna 2021 16:54 | Aktualizováno: 17. ledna 2021 16:59

Ve Francii začal platit delší zákaz nočního vycházení. Místo dosavadních 20:00 nesmí obyvatelé vycházet už od 18:00. Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli šíření koronaviru o dva týdny do 7. února a zpřísní některá stávající pravidla. I v Německu se hovoří o přitvrzení opatření a dokonce i o megalockdownu. Česko oproti tomu zvažuje rozvolnění.

Cílem opatření, které má prozatím platit dva týdny, je snížit počet nakažených koronavirem. S covidem-19 ve Francii od počátku epidemie zemřelo více než 70.000 lidí.

V návaznosti na posunutí začátku zákazu vycházení se zkrátila také otevírací doba obchodů. Uvnitř musí Francouzi zůstávat od 18:00 od 6:00. V případě porušení opatření hrozí pokuty a dokonce i tresty vězení. Výjimku mají lidé, kteří musí do práce či k lékaři.

Ve Francii jsou nyní podle ministerstva zdravotnictví dvě nové mutace koronaviru: britská a jihoafrická. Obě jsou nakažlivější než původní kmen viru SARS-CoV-2. Varianta, která se na konci loňského roku poprvé objevila na jihu Anglie, nyní ve Francii zodpovídá asi za jedno až 1,5 procenta infekcí. Podle některých odborníků by ale mohla být během šesti týdnů tato mutace dominantní.

Od pondělí bude pro vstup do Francie ze zemí mimo Evropskou unii nutné mít ještě před odjezdem negativní test na koronavirus. Po příjezdu do Francie bude povinná sedmidenní karanténa a na jejím konci negativní PCR test.

Rakousko prodloužilo uzávěru do února, restaurace otevřou později

bchody, služby nebo muzea budou moci otevřít 8. února, pokud do té doby klesne sedmidenní průměr nových nakažených zhruba na 50 na 100.000 obyvatel. Restaurace a hotely ale budou moci obnovit provoz nejdříve v březnu. Nově má platit povinnost nosit v obchodech, na úřadech a ve veřejné dopravě respirátory typu FFP2.

"Máme před sebou ještě dva tři obtížné měsíce," řekl na tiskové konferenci rakouský kancléř Sebastian Kurz. Uvolnit restrikce dříve by podle něj bylo lehkomyslné. "Je nám jasné, že jsou to pro mnohé podnikatele, rodiče i děti chmurné vyhlídky. Neměli bychom z toho ale nic, kdybychom na týden zemi otevřeli a pak ji zase za dramaticky vysokých počtů nakažených museli zavírat," dodal kancléř. Návrat země do normálu očekává Kurz až v létě.

Původně měla plošná uzávěra platit do 24. ledna, bude ale nejméně o dva týdny delší. Od 25. ledna se navíc zpřísní některá pravidla. Bezpečný odstup na veřejnosti má být dva metry namísto dosavadního jednoho metru. V obchodech či v dopravě mají lidé namísto roušek nosit účinnější respirátory FFP2. Lidé s nízkými příjmy dostanou respirátory zdarma.

Školy budou i nadále vyučovat distančně a první žáci se mají do lavic vrátit 8. února, kdy má začít vyučování ve Vídni a Dolních Rakousech. Ve zbytku země se začne ve školách učit o týden později - 15. února.

Posiluje i Británie, V Německu se hovoří o megalockdownu

V Anglii se od pondělka otevře dalších deset velkokapacitních očkovacích center, která mají v následujících týdnech očkovat proti covidu-19 tisíce lidí denně. Od pondělí musejí také všichni navrátilci z ciziny předkládat na hranicích negativní test na koronavirus, přičemž bez ohledu na něj je čeká desetidenní karanténa.

Úřady nyní zvažují i způsoby, jak dodržování pravidel sledovat a vymáhat. Podle deníku The Times je ve hře například zřízení karanténních hotelů poblíž letišť nebo zvýšený dohled nad lidmi, kteří se vrátili ze zahraničí. To, zda všichni dodržují nařízenou izolaci, by mohly pomáhat zjišťovat moderní technologie jako například rozeznávání obličejů nebo GPS.

Merkelová chce už příští týden jednat s premiéry spolkových zemí o dalším postupu vůči pandemii. Kancléřka to podle informací agentury DPA oznámila na virtuálním zasedání předsednictva Křesťanskodemokratické unie (CDU). Podle DPA by se porada mohla uskutečnit v pondělí nebo úterý. Původně se přitom porada s šéfy regionálních vlád měla uskutečnit až 25. ledna. Podle Merkelové nyní není prostor pro otevírání země.

Podle informací deníku Bild dokonce Merkelová chce v Německu "mega-lockdown", který by zahrnoval i zastavení příměstské a dálkové veřejné dopravy. Kancléřka ale tyto informace podle několika účastníků schůzky vedení CDU popřela. Přitvrzení opatření však požaduje i šéf RKI Wieler. "Tato opatření, která máme nyní - to pro mě není žádný úplný lockdown," řekl dnes Wieler podle DPA. "Stále existuje příliš mnoho výjimek a není (lockdown) přesvědčivě uskutečňován," dodal Wieler 

Česko bude jednat o rozvolnění

O přesunu do nižšího čtvrtého stupně v rámci protiepidemického systému PES, s jehož využitím se řídí opatření proti koronaviru, bude vláda jednat asi ve středu. V diskusním pořadu televize Prima Partie to dnes řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Havlíček v souvislosti s možným zmírněním opatření upozornil, že je nutné udržet epidemický vývoj v nižším stupni systému PES alespoň sedm dní po sobě. Důležitý bude také stav v nemocnicích.

"Musíme být obezřetní. Nechceme ani den omezení navíc, ale musíme si být jistí, že se situace po otevření zase rychle nezhorší," vysvětlil ministr. Připustil, že při posledním zmírnění opatření na začátku prosince bylo chybou otevření restaurací.

V pondělí by tak vláda o zmírnění omezení jednat ještě neměla, na programu však bude přesunutí obchodů s papírenskými potřebami do tzv. základní sortimentu, dodal ministr.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Francie Rakousko Česká republika Německo