Krize na Slovensku! Fico končí. Vláda SR podá demisi

Rober Fico, slovenský premiér

Autor: stars24.cz

15. března 2018 14:17

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica je podle vicepremiéra Petera Pellegriniho připravena podat dnes demisi. Pellegrini po schůzce s prezidentem Andrejem Kiskou novinářům také řekl, že je kandidátem Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) na nového předsedu vlády.

Nejdéle sloužící slovenský premiér Fico ve středu nabídl svou demisi při řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky pod podmínkou, že současná koalice Směru-SD, Slovenské národní a Mostu-Híd zůstane u moci. Demise premiéra znamená pád celé vlády.

"Pana prezidenta jsem informoval, že předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico mě označil za kandidáta na nového předsedu vlády. Nabídku jsem od pana předsedy přijal," řekl Pellegrini, který je místopředsedou Směru-SD.

Pellegrini prezidentovi také předal prohlášení 79 poslanců ze 150členné sněmovny, jež podporují vznik nové vlády, kterou vytvoří stávající koalice. Nový kabinet by tak mohl získat důvěru sněmovny.

Podle Pellgriniho rozdělení stávajících ministerských postů mezi trojici koaličních stran bude zachováno i v nové vládě. Její programové prohlášení by do značné míry mělo vycházet z programu dosavadní vlády.

Témata: Robert Fico vláda SR Slovensko