Slovenská policie zadržela italského podnikatele Vadalu, o kterém psal zavražděný Kuciak

Antonino Vadala 2

Autor: stars24.cz

13. března 2018 21:59

Slovenská policie dnes na základě evropského zatykače zadržela italského podnikatele Antonina Vadalu, o kterém psal zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak. Informovala o tom slovenská generální prokuratura. Zatykač vydal soud v Benátkách.

"Evropským zatýkacím rozkazem žádá italský soud o vydání Antonina V. k trestnímu stíhání do Itálie pro drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodní působností," citoval portál noviny.sk vyjádření generální prokuratury.

Zajištění Vadaly bylo součástí mezinárodní akce, při které bylo zadrženo dohromady 17 osob, kromě Vadaly všichni v Itálii včetně benátského regionu. Na jedenáct zadržených byla uvalena vazba.

Benátský prokurátor Bruno Cherchi řekl, že Vadala byl vyšetřován kvůli příslušnosti ke skupině zaměřené na "mezinárodní obchod s drogami a praní špinavých peněz". Skupina využívala zdánlivě legálních kanálů pro dovoz drog z Jižní Ameriky a měla napojení na kalábrijskou 'ndranghetu, konkrétně na klan z města Africo. Vadala měl údajně na starosti logistiku a finance.

Vadala 6. března v rozhovoru se slovenským serverem Korzár odmítl napojení jak na italskou mafii, tak na slovenské politiky. Kuciak si ho prý spletl s někým se stejným jménem, ale byl zabit dříve, než mu to mohl Vadala osobně vysvětlit, napsala agentura Reuters.

Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zadržela policie Vadalu ve východoslovenském městě Michalovce. Do Itálie by prý měl být vydán brzy. Čeká jej proces kvůli pašování kokainu do Evropy, o kterém Kuciak v souvislosti s Vadalou rovněž psal, poznamenaly Aktuality.sk.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách Vadaly na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica. Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a Ficova asistentka Mária Trošková po vraždě novináře rezignovali na své posty na úřadu vlády, a to do vyšetření případu.

Vadala, který na Slovensku léta žije a podniká, své napojení na mafii v minulosti popřel. Odmítl také, že díky politickým kontaktům získal na Slovensku značnou sumu peněz na dotacích v oblasti zemědělství a z evropských fondů.

V souvislosti s vyšetřováním Kuciakovy vraždy policie Vadalu a dalších šest Italů zadržela už 1. března. V noci na 3. března je ale zase všechny propustila.

Vadala podle obchodního rejstříku podniká také v Česku. Od loňského listopadu mu patří společnost Vadala Group CZ, která se do té doby jmenovala Redo Water. Firma sídlí na nejdražší české ulici Na Příkopě v Praze, podniká v byznysu s realitami a nemá téměř žádný majetek, napsala 28. února Mladá fronta Dnes.

Témata: Antonino Vadala Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018)