Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval, Slováci chtějí i Ficovu hlavu!

Robert Kaliňák 5

Autor: ČTK, stars24.cz

12. března 2018 12:20

Slovenský ministr vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Kaliňák na dnešní tiskové konferenci ohlásil demisi. Kaliňákovu rezignaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušníkové požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd.

Kaliňák, který je místopředsedou Směru-SD, je druhým ministrem kabinetu premiéra Roberta Fica, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

"V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit," řekl novinářům Kaliňák. Neuvedl, zda po odchodu z vládního postu bude vykonávat poslanecký mandát.

Kaliňák minulý týden svůj odchod z vládní funkce opakovaně odmítl. Představitelé Ficova Směru-SD ale v uplynulých dnech opakovaně uvedli, že jsou připraveni nabídnout Mostu-Híd takové řešení, aby tato strana zůstala v koalici.

Kaliňák je ministrem vnitra nepřetržitě od roku 2012, stejný post zastával i v první Ficově vládě v letech 2006 až 2010. Dlouhodobě čelil výtkám opozice a médií, že je politicky odpovědný za neřešení různých kauz.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (46) za svou kariéru ustál podle odborníků mnoho kauz spojených s finančními podvody i s ovlivňováním médií. Silnému tlaku na své odvolání čelil již před dvěma lety kvůli vazbám na kontroverzního realitního magnáta Ladislava Bašternáka, který figuruje v několika korupčních aférách.

Dnes Kaliňák ohlásil demisi. Jeho rezignaci požadovala opozice i část koalice po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Kuciak psal mimo jiné o korupčních případech, jejichž nitky vedou až ke Kaliňákovi.

Slovákům to nestačí

Podle šéfredaktorky slovenského deníku SME Beaty Balogové Kaliňákův odchod v tuto chvíli už nic neřeší. „Kdyby odstoupil druhý den, když Slovenskem otřásla zpráva o popravě novináře Jána Kuciaka, mohl dát větší šanci Ficově vládě na přežití.“ píše novinářka ve svém komentáři.

Kaliňáka podle ní „propustila z práce pokojně protestující masa. Poté, co mu vysvětlila, že jeho pracovní morálka byla mizerná.“ poukazuje Balogová. Podle ní jak premiér Robert Fico, tak Kaliňák lpí za každou cenu na funkcích, což je slovenský politický folkór, jež má počátky v 90. letech. Fico a Kaliňák jsou totiž podle Balogové „žáky mečiarovské politické školy, kde je přiznání si morální zodpovědnosti slabost a v zapírání a útocích na kritiky je síla“ píše.

Podle Balogové by se vládnoucímu Smeru mohlo vymstít, že tak dlouho lpěl na osobě Roberta Kaliňáka a že jeho představitelé nebyli schopni vyvodit žádnou osobní odpovědnost. „Smer a Fico ve svojí snaze chránit Kaliňáka předvedli absolutní ztrátu politického úsudku. Podceňovali morální nároky národa, až dokud desítky tisíc pokojně protestujících občanů řekli: toto už je příliš.“ myslí si Balogová.

Strana Smer je podle ní také hluboce zdiskreditovaná a bude jen složitě napravovat svoji pošramocenou pověst. „Nikdo by nestrpěl zaměstnance, který vymýšlí konspirace namísto toho, aby převzal odpovědnost za selhání a neodvedl práci, na kterou byl zaměstnaný po čtyři roky. A při pracovní morálce, jakou Fico a jeho brigáda předvedli, výpověď jednoho nebo dvou zaměstnanců už vůbec nemusí stačit, aby to byla slušná firma.“ uzavírá svůj komentář novinářka.

Zdá se tedy, že politická kariéra „teflonového Kaliňáka“, jak teď již bývalého ministra nazývala slovenská média, dospěla do svého konce. Politickým pádům ale nemusí být zdaleka konec. Stále silněji zaznívají hlasy, jež říkají, že skončit musí i premiér Fico. Známý slovenský novinář Matúš Kostolný například v Denníku N napsal, že „za poslední dva týdny se ukázalo, že Ficova vláda má blíže k slovenské a italské mafii, než k vlastním občanům. Proto musí odejít i premiér.“.

Témata: Robert Kaliňák