TERORISTICKÝ ÚTOK ve Vídni! Nejméně dva mrtví a 15 zraněných!

Policie zasahuje po útoku v Rakousku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. listopadu 2020 21:17 | Aktualizováno: 2. listopadu 2020 22:05

Při střelbě v centru Vídně zemřel civilista a jeden z útočníků, kterého policie zastřelila. Uvedl to mluvčí ministerstva vnitra. Podle něj si incident vyžádal další zraněné na celkem šesti místech ve městě. Hospitalizováno bylo dosud 15 lidí, uvedla agentura APA s odvoláním na zdravotníky. Podle ministra vnitra Karla Nehammera se jedná o terorismus. Hrozba nadále trvá, dodal kolem 22:00 tím, že veřejnost by se měla vyhýbat veřejným místům.

Agentura APA a rakouská média dosud informovaly o útoku na synagogu, při němž zemřel policista a jeden z útočníků. Policie ani ministerstvo vnitra nicméně dosud nepotvrdily, že terčem útoku byl skutečně židovský svatostánek.

Podle bulvárního deníku Kronen Zeitung, který o incidentu informoval jako první, podlehl zraněním policista. Po smrti je údajně i jeden z atentátníků, který na sobě odpálil pás s výbušninami. Další útočníci jsou na útěku a policisté se je snaží dopadnout. Některá rakouská média hovořila o třech až osmi obětech, ale tyto zprávy nebyly potvrzeny.

Informace o obětech potvrdila agentuře APA také vídeňská záchranná služba, podle níž je však příliš brzy na to sdělovat konkrétní počty. V centru města zřídila služba dočasnou třídírnu zraněných, z níž je po vyhodnocení jejich zdravotního stravu rozesílá do nemocnic. V akci je kamion záchranné služby, vybavený pro případy katastrof.

#Wien #Vienna #Austria #Schisserei pic.twitter.com/K22OXLnQh2

— Georgia_HGrabar (@GHG19hr) November 2, 2020

Cílem útoku, který se odehrál kolem 20:00, byla podle médií synagoga v ulici Seitenstettengasse. Ta se nachází poblíž stanice metra Schwedenplatz v samém centru rakouské metropole. Bezpečnostní pracovníci židovské obce v Rakousku (IKG) podle Kronen Zeitung vyzvali všechny židovské spoluobčany, aby neopouštěli své domovy. APA s odvoláním na IKG uvedla, že v době útoku v synagoze ani přilehlých prostorách patřících obci nikdo nebyl.

Policisté pokračují ve velkém zátahu; oblast kolem náměstí Schwedenplatz je uzavřená a policie na twitteru vyzvala občany, aby se drželi stranou všech veřejných prostor a nepoužívali ani hromadnou dopravu.

"Znělo to jako petardy," vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován. "Pak jsem si všimnul, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (...) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela." Podle svědků oslovených serverem oe24.at padlo "minimálně 50 výstřelů".

"V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni jsme přijali preventivní opatření na hraničních přechodech s Rakouskem," sdělila Policie ČR s tím, že policisté momentálně provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících. Policisté rovněž vykonávají zvýšený dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v České republice. "Ujišťujeme veřejnost, že prováděná opatření mají výhradně preventivní charakter a reflektují vývoj situace nejen v sousedním Rakousku," uvádí se v prohlášení policie.

Témata: Rakousko Rakousko Vídeň střelba v Rakousku