Útok u kostela ve Francii: Nejméně tři mrtví a několik zraněných!

Francouzští policisté zasahují na místě útoku v Nice. (29.10.2020)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. října 2020 10:48 | Aktualizováno: 29. října 2020 11:50

Při útoku nožem u kostela Notre Dame ve francouzském Nice byli zabiti nejméně tři lidé. Jednou z obětí je žena, které útočník uřízl hlavu. Další lidé jsou zranění, na místě propukla panika. Podle starosty města se jedná o teroristický čin.

Attentat nice pic.twitter.com/14qX79wyuw

— Nice-Matin photo (@nicematinphoto) October 29, 2020

Počet mrtvých se různí. Některá média a agentury uvádí až tři oběti útoku. Není také známo, kde přesně došlo k útoku. Hovoří se o kostele či místě před ním. Ministr vnitra vyzval obyvatele města, aby se oblasti vyhnuli. 

Policejní a bezpečnostní úřady potvrdily, že bylo zahájeno vyšetřování "vraždy a pokusu o vraždu v souvislosti s teroristickým záměrem" a zločinným spolčením pachatelů teroristických činů.

"Potvrzuji, že všechno nasvědčuje tomu, že u baziliky Notre-Dame v Nice se odehrál teroristický útok," napsal už dříve starosta Estrosi. Starosta později novinářům řekl, že útočník během činu i po zadržení policií provolával arabsky Alláhu akbar (Bůh je velký). Podezřelý je nyní podle něj v nemocnici. Dva lidé byli zabiti uvnitř kostela, jednou z obětí je strážník.

BREAKING - Knife stabbing attack at Notre-Dame church in Nice. One dead and several injured. pic.twitter.com/EOoQGL2yHG

— Disclose.tv 🚨 (@disclosetv) October 29, 2020

Podle Reuters policie ozbrojená automatickými zbraněmi vytvořila kolem kostela na třídě Jeana Medecina, který je hlavní nákupní ulicí v Nice, bezpečnostní kordon. Na místo přijely sanitky i hasičská vozidla.

Poslanci Národního shromáždění v Paříži už drželi minutu ticha za oběti útoku a předseda parlamentu Richard Ferrand schůzi přerušil.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda.

Je suis sur place avec la @PoliceNat06 et la @pmdenice qui a interpellé l’auteur de l’attaque. Je confirme que tout laisse supposer à un attentat terroriste au sein de la basilique Notre-Dame de #Nice06. pic.twitter.com/VmpDqRwzB1

— Christian Estrosi (@cestrosi) October 29, 2020

Jihofrancouzské město se stalo terčem teroristického útoku již v roce 2016, kdy 14. července najel do davu lidí oslavujících státní svátek Dobytí Bastily náklaďák. 

Policie útočníka na místě zastřelila. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, spojení útočníka s organizací ale francouzští vyšetřovatelé nepotvrdili.

Při útoku zemřelo 86 lidí a dalších více než 40 bylo zraněno, někteří skončili v nemocnici v kritickém stavu. Čin následně rozpoutal vlnu útoků autem napříč Evropou.

Témata: Útok v Nice (29.10.2020) Francie Policie Francie