Se zavražděným novinářem Kuciakem se přišlo rozloučit několik stovek lidí

Slovensko pohřbilo zavražděného novináře Kuciaka

Autor: stars24.cz

3. března 2018 21:16

Stovky lidí se dnes přišly v obci Štiavnik na severozápadě Slovenska rozloučit se zavražděným novinářem Jánem Kuciakem. Smuteční obřad zahájila mše pod vedením arcibiskupa Stanislava Zvolenského v místním kostele, kam přišli příbuzní ale i kolegové reportéra. Jeho tragická smrt podle policie nejspíše souvisela s jeho investigativní prací.

Asi hodinu před zahájením smutečního obřadu za Kuciaka se u hřbitova ve Štiavniku začali scházet smuteční hosté, mnozí z nich přinesli věnce, květiny a kytice. Lidé se tísnili v kostele i na jeho balkoně a schodech. Další, kteří se nedostali dovnitř, poslouchali mši na prostranství před kostelem. Řada lidí se jen stěží ubránila slzám.

"Útok na novináře pokládám za útok na svobodu. Hledat a psát pravdu je nevděčná služba. Kdokoliv sahá na jejich životy, sahá i na svobodu Slovenska. To nesmíme dopustit," řekl během mše Zvolenský. Rakev s ostatky Kuciaka byla po skončení mše a po rozloučení příbuzných a další hostů v domě smutku uložena do hrobu na místním hřbitově za zvonění kostelních zvonů.

"Lhal bych, pokud bych řekl, že nás to nezlomilo. Je to hrozně smutná událost, která nám velmi ublížila a snažíme se z toho vzpamatovat. Snažíme se vzchopit, abychom pokračovali v práci, kterou Janko začal. V tomto případě jde konkurenční boj stranou," řekl novinářům ve Štiavniku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pro který Kuciak pracoval. 

Kuciak v nedokončeném článku psal o podnikání a možných dotačních podvodech italských podnikatelů na východní Slovensku, kteří jsou spojování s mafií a kteří měli v minulosti podnikatelské vazby na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica.

Sedm osob včetně italského podnikatele Antonina Vadaly slovenská policie dříve v tomto zadržela, většinu z nich v noci na dnešek propustila.

Kuciakova snoubenka Martina Kušnírová byla pohřbena již v pátek ve vsi Gregorovce na východním Slovensku. Na památku zavražděné dvojice se v pátek na Slovensku v zahraničí konaly shromáždění a průvody lidí, kterých se zúčastnily tisíce lidí.

Témata: Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Slovensko