Poslední slova před popravou! Rodina zavražděného novináře promluvila!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. února 2018 13:25

Slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou plánovali svatbu a řešili běžné starosti, jako každý druhý. Byť věděli, že jim někdo vyhrožuje, o strachu z toho, že by jim chtěl někdo ublížit, nemluvili. Tvrdí to příbuzní zastřelených obětí, za které truchlí celé Slovensko.

Kuciak se stal obětí vraždy spolu se svou partnerkou ve svém bydlišti. Podle policie souvisí vražda s jeho novinářskou prací a vyšetřovatelé případ zkoumají jako dopředu naplánované zavraždění novináře.

Podle policie byly oběti zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě prý došlo v období od čtvrtka do neděle, kdy byly nalezeny tělesné ostatky obou lidí. Zbraň na místě neštěstí policie nenašla a kriminalisté v souvislosti s případem také nikoho nezadrželi.

Policisté bydliště novináře kontrolovali v neděli pozdě večer na žádost matky jeho přítelkyně, která nebyla schopná se spojit s dcerou. Podle serveru Pluska.sk hovořila s Martinou její matka naposledy ve středu odpoledne.

Měli si poté volat ještě večer, to se ale nestalo. Pokoušela se jim dovolat i matka zastřeleného Jána, ani jí se to ale nepovedlo. Spolu se proto matky obrátily na policii. "Na místo vyslali hlídku a hasiče. Našli je ležet na zemi, s krvavými skvrnami. Sestru střelili do hlavy v kuchyni, jejího přítele do hrudníku, zemřel u dveří obývacího pokoje," popsal serveru Martinin bratr Adam.

Sama Martina se s Jánem seznámila na univerzitě v Nitře během studentských let a byli spolu pět let. Plánovali svatbu na 5. května a během uplynulého víkendu se měli zúčastnit celodenní předmanželské náboženské nauky v Bratislavě.

"Neozývali se nám od středy rána, kdy nám volali, že mají rozbité auto," tvrdí bratři Martiny Adam (17) a Lukáš (30). Lukáš jim proto poradil, aby zkontrolovali baterii v autě. "Naposledy jsem s ní mluvil o problémech s autem, že ho neumí nastartovat," uvedl Lukáš s tím, že ve čtvrtek se měli ozvat, což už ale neudělali.

Adam ještě ve středu řešil se sestrou etikety na láhve vína, které chtěli rozdávat svatebním hostům. "Měl jsem najít někoho, kdo je vyrobí. Na svatbu měla vše nachystané, obřad měl být v kostele na sídlišti v Prešově, hostina v podniku na Duchnovičovom náměstí. Chystali jsme ji od zimy," uvedl s tím, že svatbu nakonec byli zrušit. 

Témata: Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018)