Slovensko zařadí Česko mezi rizikové země!

Bratislava, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

14. září 2020 17:50

Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Bratislava tak reagovala na nárůst počtu koronavirem nově infikovaných lidí v Česku, který minulý týden dosáhl .

Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus nebo nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit test.

Povinnost předložit výsledek testu či nastoupit do karantény se podle Kluse nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Státní tajemník z jednání ústředního krizového štábu také na internetu napsal, že dodržování nařízení bude prověřováno namátkovými kontrolami a sledováním pohybu mobilních telefonů.

Český premiér Andrej Babiš již předem řekl, že očekávané zařazení České republiky na slovenský seznam rizikových zemí kvůli pandemii covid-19 nepomůže vzájemným ekonomickým vztahům.

Také při cestách z jiných rizikových zemí EU na Slovensko budou moci cestující nově předložit výsledek negativního testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě. Bratislava dosud měla na svém seznamu takzvaných bezpečných zemí ohledně koronaviru 26 států. Nově do něj zařadila Švédsko, Bulharsko a Kanadu.

Témata: Slovensko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) cestování