Otřesná čísla! Polovinu Francouzek sexuálně obtěžovali, 12 procent znásilnili!

Lidé

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. února 2018 9:48

Francouzská studie přišla se znepokojivým oznámením. Téměř každá osmá Francouzka byla alespoň jednou za život znásilněná. Výzkum si nechala zpracovat Nadace Jeana Jaurèse v Paříži.

Zhruba čtyři milióny francouzských žen, což je 12 % přiznaly, že minimálně jednou za život byly znásilněné. Další znepokojivý údaj se týká sexuálního obtěžování bez souhlasu dotčené ženy. Takto obtěžováno bylo podle průzkumu 43 % dotázaných. 

Průzkumu se zúčastnilo dva tisíce žen a výsledek. Cílem bylo posouzení, jak moc se ve Francii rozšířilo sexuální obtěžování páchané na ženách. Kromě 12 % dotázaných žen, které přiznaly znásilnění, se dalších 58 % vyslovilo, že se k nim muži chovali nevhodně a obtěžovali je. Padesát procent žen zase uvedlo, že bylo terčem urážek a poznámek se sexuálním podtextem. 

Pětačtyřicet procent respondentek zase uvedlo, že muži vůči nim používali hrubá sexuální gesta. Téměř 30 % Francouzek pak přiznalo, že jim přišly SMS zprávy a emaily s pornografickou tematikou. 

Francouzská filmová herečka Catherine Deneuve byla jednou z umělkyň, které podepsaly otevřený dopis, ve kterém kritizují některá ženská hnutí kvůli tomu, že zašla až moc daleko. Podle herečky by neměli být muži za byť i nemotorné svádění kriminalizováni. "Znásilnění je zločin, ale snaha někoho svést, byť i nemotorně, není," uvedla herečka.

Francouzská ministryně pro rovnost pohlaví Marlène Schiappaová minulý rok prohlásila, že chystá nový zákon, který by zakázal obtěžování na veřejnosti pod hrozbou pokuty.   

Témata: Francie Sexuální obtěžování Znásilnění ženy