Mohutné zemětřesení o síle 7,2 a 5,8 stupně zasáhlo Mexiko. Vyděšení lidé zaplnili ulice

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

17. února 2018 4:09

Mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo v pátek místního času (v noci na sobotu SEČ) jižní a centrální části Mexika. Po něm následovaly další otřesy o síle 5,8 stupně, informovala americká geologická služba USGS, která snížila odhad prvních záchvěvů ze 7,5 stupně. Zástupci mexické civilní ochrany nehlásili prozatím žádné ztráty na životech, ani zraněné. Není nic známo o vážnějších hmotných škodách.

Budovy se otřásaly i v metropoli země. Vyděšení lidé vybíhali při znění poplašných sirén z domů a zaplnili ulice. Podle agentur se davy lidí shromažďovaly na širokých třídách a náměstích, které představují nejbližší bezpečná místa.

"Bylo to příšerné," stěžovala si agentuře AP 57letá Mercedes Rojasová Huertaová, která se ani poté, co otřesy ustaly, nechtěla vrátit do svého domu. "Jsem vyděšená. Dům je moc starý," vysvětlila.

Loni v září si zemětřesení o síle 7,1 stupně vyžádalo 369 mrtvých, z toho 228 v hlavním městě.

"Vyběhli jsme. To je jediná věc, kterou jsme mohli udělat," uvedl podle agentury AFP 38letý Kevin Valladolid. "Je pravda, že už jsme dost rozrušení. Při sebemenším poplachu, který zazní, pláčeme, jsme velmi vystresovaní," řekl. Lidé podle něj stále ještě vzpomínají na minulé zemětřesení.

Podle 72leté Graciely Escalanteové jí sbíhání schodů z bytu v pátém patře připadalo nekonečně dlouhé. Nakonec se jí s rodinou podařilo opustit dům ještě předtím, než se roztřásl naplno. "Báli jsme se, že se všechno zhroutí," řekla, pevně svíraje ruku své dcery.

Agentura AP po opravě původních údajů informovala, že epicentrum otřesů bylo přes 50 kilometrů severovýchodně od města Pinotepa ve státě Oaxaca. Ohnisko bylo v hloubce 24 kilometrů.

Témata: zemětřesení v Mexiku (17.2.2018) Zemětřesení Mexiko Breaking News