Chorvatsko zavádí nová opatření kvůli koronaviru! Dotknou se i turistů!

Chorvatsko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2020 11:22

Chorvatsko se vrací k některým opatřením kvůli nárůstu počtu nakažených novým typem koronaviru. Opět vstoupila v platnost nutnost nošení roušek, které jsou povinné například v obchodech. Vláda při nedodržení opatření hrozí sankcemi.

Počty nakažených v Chorvatsku opět narůstají. Vláda proto zavedla povinné nošení roušek v uzavřených prostorách, jako jsou na příklad obchody či veřejná doprava.

Je potřeba mít zakrytá ústa i nos a podle serveru dnevnik.hr bude vláda při porušení nařízení přísná. Avizovala totiž sankce.

Šéf krizového štábu a chorvatský ministr vnitra Davor Božinovič uvedl, že problémům bude země zřejmě čelit i na podzim. "Bereme to tak, že obdobím, ve kterém bychom mohli čelit větším problémům s šířením covidu-19, je podzim. Proto musíme aktuálně využít čas k získání správných návyků," uvedl.

Ministr také dodal, že do země míří davy turistů, mezi nimi například Němci a Poláci. Chorvatsko je ale vyhledávaným letoviskem i pro Čechy a Slováky. Ani ti ale nejsou od povinnosti nosit roušky osvobozeny. Výjimku mají pouze děti do dvou let a těžce zdravotně postižení lidé.

Z Chorvatska si přitom už několik Čechů koronavirus dovezlo. "Jedná se o jednotky případů, takže skutečně nelze hovořit o žádném velkém riziku. Ale jsou to jednotky lidí, kteří skutečně přijeli ze zahraničí a projevilo se u nich toto onemocnění," uvedl pro Český rozhlas ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Témata: Chorvatsko Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)