V Riu odstartoval věřící starosta tradiční karneval. Letošní královnou je tato Britka

Samantha Flores 8

Autor: stars24.cz

10. února 2018 12:49

Každoroční karneval v brazilském Riu de Janeiro dnes zahájil věřící starosta města Marcelo Crivella. Loni tak neučinil, za což byl kritizován. Oslavy, které agentura DPA označila za největší party světa, potrvají do 13. února. Pořadatelé během nich očekávají v ulicích kolem šesti milionů lidí.

Crivella se zúčastnil úvodní ceremonie, při níž se předává symbolický klíč od Ria králi Momovi, tradičnímu patronovi masopustu. Starosta je bývalým evangelickým knězem a mnoho evangelíků rozverný karneval nepodporuje. Crivella omezil dotace pro přehlídky polonahých tanečníků samby, připomněla agentura AP.

Radnice doufá, že na akci přijede i 1,5 milionu návštěvníků z jiných částí země a ze zahraničí, což by bylo o 400.000 více než loni. Městu, které sužuje finanční krize, přinesou turisté podle odhadů 3,5 miliardy brazilských realů (necelých 22,2 milionu Kč), uvedla agentura AFP.

Hlavním bodem karnevalu jsou jako obvykle taneční soutěže. V elitní skupině se jich zúčastní 13 škol samby. Jejich vystoupení před desetitisíci diváky zhodnotí 54 porotců.Letošní karnevalovou královnou byla jmenována poprvé žena, která nemá brazilský původ. Jde o Britku Samanthu Flores (37), která je samotným jmenováním docela v šoku. Říká: "Sambu jsme se naučila teprve nedávno od žen z favel". Pro rodačku z Londýna je to výzva. Cítí obrovský tlak, vést taneční párty před pětimilionovým publikem.

Na bezpečnost dohlédne přes 17.000 policistů. Úřady také v ulicích rozmístí více než 32.000 veřejných toalet. Těm, co si uleví na chodníku, hrozí pokuta ve výši 563 realů (téměř 3300 Kč).

Latinskoamerický producent nápojů AmBev doufá, že za celý měsíc prodá v centru a turistických čtvrtích Ria sedm milionu litrů piva. Vláda hodlá během karnevalu rozdat v celé zemi zdarma 106 milionů prezervativů.

Témata: Karneval v Riu Samantha Flores