Zemětřesení na Tchaj-wanu: Nejméně 5 mrtvých, mezi zraněnými jsou i Češi

Tchaj-Wan zasáhlo silné zemětřesení

Autor: ČTK, stars24.cz

7. února 2018 10:23 | Aktualizováno: 7. února 2018 11:25

Úterní zemětřesení na Tchaj-wanu si vyžádalo přinejmenším pět mrtvých a více než 240 zraněných, mezi kterými jsou i dva Češi. Stav zraněných českých občanů ale není vážný a podle lékařů nevyžaduje hospitalizaci. Úřady se obávají, že bilance obětí by mohla vzrůst, neboť nejméně 60 lidí je pohřešováno.

Zemětřesení mělo sílu 6,4 stupně. Ohnisko otřesů bylo 22 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru. V Chua-lienu, kde žije zhruba 100.000 lidí, záchranáři stále prohledávají trosky. Ulice města jsou propadlé, bez vody zůstává kolem 40.000 domácností a asi 1900 domácností je bez elektrické energie.

Informace o počtu mrtvých a zraněných se zatím liší. Agentura Reuters s odvoláním na úřad starosty informovala o nejméně pěti mrtvých, 243 zraněných a 60 pohřešovaných. Agentura AP s odkazem na tchajwanský národní hasičský sbor napsala, že katastrofa si vyžádala šest obětí, 256 zraněných a 88 pohřešovaných.

Zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v metropoli ostrova Tchaj-peji Václav Jílek dnes sdělil, že mezi zraněnými byli i dva občané České republiky. "Byli ošetřeni ve vojenské nemocnici v Chua-lienu," řekl Jílek s tím, že s Čechy je v kontaktu české zastoupení.

Podle Jílka zranění Češi bydleli v Chua-lienu v hotelu, který byl mezi budovami, které se částečně zřítily. "Byli za pomoci záchranářských týmů vyproštěni a byla jim poskytnuta lékařská pomoc v blízké nemocnici," uvedl. "Po dohodě s oběma občany České republiky očekáváme, že během několika hodin dorazí do Tchaj-peje, kde s nimi budeme vyřizovat další potřebné náležitosti spojené se situací, ve které se ocitli," dodal.

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí poměrně malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50.000 budov.

Témata: Tchaj-Wan zemětřesení Tchaj-Wan