Do vesmíru vyrazila nejsilnější raketa světa

Falcon Heavy Test Flight

Autor: Jan Novák, stars24.cz

6. února 2018 19:59

Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX vizionáře Elona Muska, která se dnes na floridském Mysu Canaveral chystá k premiérovému startu současné nejsilnější rakety světa Falconu Heavy, odložila start o zhruba půldruhé hodiny na dobu po 21:00 SEČ. Podle zprávy Kennedyho vesmírného střediska je příčinou silný vítr v horních vrstvách atmosféry. Falcon Heavy má k cestě do kosmu vyhrazenu dobu zhruba do 22:00 SEČ. Pokud neodletí, bude start odložen na středu.

Odložení letu jen krátce před startem není nic výjimečného, odpočet může zastavit přímo letové středisko, nebo automaticky řídicí systém na základě nesrovnalostí při vyhodnocování dat nebo při špatném počasí. Pokud letové středisko nezjistí žádný důvod, proč ve startu nepokračovat, odpočet opět spustí.

Start rakety bude možné sledovat v přímém přenosu na webu, vysílání slibuje řada zpravodajských serverů a také SpaceX.

Falcon Heavy vychází z upraveného nosiče Falcon 9, na rozdíl od něj má ale v prvním stupni trojnásobek motorů. Nepřehlédnutelné jsou také dva pomocné vzletové raketové stupně, takzvané boostery, které vznikly rovněž úpravou Falconu 9. Společnost SpaceX poznamenala, že oba pomocné vzletové stupně použila v roce 2016 během letových misí rakety Falcon 9.

Během letu se od nosiče nejdříve oddělí pomocné stupně, které kontrolovaně přistanou na Mysu Canaveral. První stupeň centrální části rakety se oddělí až později, jeho přistání je plánováno na plošině v Atlantickém oceánu. O nesení nákladu, kterým je Muskův osobní elektromobil Tesla Roadster s postavou hvězdného muže Starmana na sedadle řidiče, se poté postará druhý letový stupeň.

Pokud bude let úspěšný, vydá se tesla po eliptické heliocentrické dráze na putování kolem Slunce. Automobil podle SpaceX poletí vesmírem rychlostí až jedenáct kilometrů za sekundu, což je 39.600 kilometrů za hodinu, a dostane se až do vzdálenosti 400 milionů kilometrů od Země.

Témata: Falcon 9 Heavy NASA SpaceX